ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας σε Λαβρόφ: Να μην επιδεινωθούν οι ευρω-ρωσικές σχέσεις, κίνδυνος η Τουρκία

Δένδιας σε Λαβρόφ: Να μην επιδεινωθούν οι ευρω-ρωσικές σχέσεις, κίνδυνος η Τουρκία
Russian Foreign Ministry Press Service / ASSOCIATED PRESS

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι «η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος της οθωμανικής κληρονομιάς, αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, μία πρακτική που δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή» εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι συζήτηση των δύο υπουργών εκτυλίχθηκε σε ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων και δόθηκε έμφαση στις ευρω-ρωσικές σχέσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την Ελλάδα «έναν από τους σημαντικούς εταίρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρώπη».

Στη συνάντηση που έγινε στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ετέθησαν μεταξύ άλλων οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον κ. Δένδια να επισημαίνει:

«Επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η σχέση μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση. Πιστεύουμε ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Για αυτό είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων».

Σχολίασε δε πως αυτό είναι προς αμοιβαίο όφελος των δύο πλευρών, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους της Ρωσίας, ενώ αντιμετωπίζει, μαζί με την Ευρώπη, κοινές προκλήσεις.

«Αυτό ήταν το πνεύμα της συμφωνίας που υπογράφηκε στην Κέρκυρα πριν τρεις δεκαετίες» υπενθύμισε στον κ. Λαβρόφ. Η συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας υπογράφηκε πριν από 27 χρόνια, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας είπε επίσης, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταφέρει στους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών που θα επιτρέψουν, σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά -σε δεύτερη φάση - την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

Αναφερόμενος στις ευρω-ρωσικές σχέσεις, ο Σεργκέι Λαβρόφ παραδέχτηκε ότι «οι σχέσεις μας διέρχονται όχι τους καλύτερους καιρούς», υποστηρίζοντας ότι δεν είχε η Ρωσία την πρωτοβουλία «να ξεκινήσει το σπιράλ των κυρώσεων, που ξετυλίγεται από τις Βρυξέλλες».

«Επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητά μας για εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ, αλλά αποκλειστικά βάσει των αρχών της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και του υπολογισμού των συμφερόντων ο ένας του άλλου και όχι βάσει μονομερών παράνομων απαιτήσεων», είπε ο κ. Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι όλες οι εντάσεις και συγκρούσεις σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία και Υπερκαυκασία «μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα επί των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να επιτραπεί η αντιπαράθεση».

Αναφορά Λαβρόφ στο Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Λαβρόφ είπε:

«Η ρωσική θέση συνίσταται στην ανάγκη εξεύρεσης διευθέτησης βάσει των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προϋποθέτουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Αυτή είναι η εντολή που καθοδηγεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εκείνους στους οποίους ανέθεσε συγκεκριμένα να χειριστούν το Κυπριακό. Έχουμε ήδη εκφράσει τη θέση μας επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, όταν ενεργοποιήθηκαν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η οποία έγκειται στο ότι θα ήταν ιδανικό να μεταβιβαστούν τα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας στη δικαιοδοσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα έχουμε αυτό ως αφετηρία μας στα περαιτέρω βήματά μας. Είμαστε έτοιμοι, εάν το επιθυμούν τα μέρη, να καταβάλουμε προσπάθειες διαμεσολάβησης προς την κατεύθυνση, θα το υπογραμμίσω για άλλη μια φορά, των αρχών που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Να ξεκινήσουν οι πτήσεις»

Στον οικονομικό τομέα, όπως επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. «Μάλιστα, ξεκινάμε από ένα πολύ χαμηλό σημείο, διότι ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά το εμπόριο έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Συζητήσαμε τις προοπτικές ρωσικών επενδύσεων», είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας επίσης: «Είχα την ευκαιρία να τονίσω την τεράστια σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον τουρισμό, ως έναν τομέα που συνδέει τις χώρες μας, αλλά έχει κι ένα πολύ μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον».

«Εμείς, εδώ και μία εβδομάδα, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Ρώσους που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ. Όμως, ζήτησα από τη ρωσική πλευρά να λειτουργήσουν εκ νέου οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Επαναλαμβάνω το θέμα αυτό και στο δημόσιο λόγο, όπως το ζήτησα έντονα και κατ' ιδίαν από τον κ. υπουργό», συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας.

Η ρωσική συμβολή στην Ελληνική Επανάσταση

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στους στενούς ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την περιοχή του Εύξεινου Πόντου: «Βρισκόμαστε σε μία περιοχή η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία εδώ και 2.500 χρόνια και - όπως είπε ο Υπουργός - υπάρχει ευημερούσα ελληνική κοινότητα, την οποία θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω αύριο, στο Γκελεντζίκ και στην Ανάπα».

Με την ευκαιρία, μάλιστα, του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση εξέφρασε στη Ρωσία ευγνωμοσύνη για την ιδιαίτερη συνεισφορά της στην απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η συμβολή της Ρωσίας στην προώθηση της σταθερότητας, ιδιαίτερα με την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κουαρτέτου.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και τη διασφάλιση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών και συμφωνήθηκε να ξεπεραστούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την επέκταση των σχέσεων, την υλοποίηση κοινών έργων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τον επιστημονικό και τον ενεργειακό τομέα. Υποστηρίχθηκε, δε, η σύγκληση των ομάδων εργασίας της Μικτής Ελληνορωσικής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας, ώστε να συνέλθει σε ολομέλεια το συντομότερο δυνατό εφέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ