ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας δίνει… Πανελλήνιες

Ο Τσίπρας δίνει… Πανελλήνιες
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις ξεκινούν στις 14 Ιουνίου.

Ωστόσο, φέτος πέρα από τη συνήθη αγωνία των υποψηφίων, οι Πανελλήνιες 2021 μετατρέπονται σε πολιτικό επίδικο.

Επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε στην εκπαιδευτική διαδικασία το lockdown.

O ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει πολύ ψηλά το θέμα, ζητώντας από την κυβέρνησης να αναστείλει έστω και για φέτος την επαναφορά της βάσης εισαγωγής.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η βάση θα κόψει 20-30.λ000 υποψήφιους από την ανώτατη εκπαίδευση.

Κατά του αξιωματούχους της Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση κατ’ αυτόν τρόπο σπρώχνει χιλιάδες νέους στα ιδιωτικά κολέγια, εξοφλώντας προεκλογικά γραμμάτια στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης.

Οι παρεμβάσεις Τσίπρα

Το ζήτημα της βάσης εισαγωγής το έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας να το μετατρέψει σε πεδίο αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσε για τρίτη φορά κοινοβουλευτική ερώτηση στην οποίαν ρωτάει τον πρωθυπουργό:

«Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ειδικότερα της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής, προκειμένου να μη μειωθεί ο αριθμός των επιτυχόντων;»

Από την Ηλεία όπου περιόδευε, ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο θέμα. Μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Η κυβέρνηση ότι «προχωρά σε αλλαγές στην Παιδεία εν μέσω πανδημίας για να ευνοήσει ξεκάθαρα τα ιδιωτικά κολέγια, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.»

Προνομιακό πεδίο η εκπαίδευση

Οι κινήσεις του κ. Τσίπρας έρχονται ως αποτελέσματα της εκτίμησης ότι:

-Το ζήτημα της περικοπής των εισακτέων θεωρείται μείζον κοινωνικό πρόβλημα και θα προκαλέσει σημαντική φθορά στην κυβέρνηση.

-Το ζήτημα της εκπαίδευσης αποτελεί προνομιακό πεδίο παρέμβασης για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η πολιτική της κ. Κεραμέως προκαλούν τη σφοδρή αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

νεολαία συνιστά το πλέον ευνοϊκό ακροατήριο απεύθυνσης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Αυτό που πρέπει να σχεδιάσουμε το επόμενο διάστημα είναι μια πολιτική που θα αφορά τους νέους ανθρώπους είτε αυτοί σπουδάζουν, είτε επιχειρούν, είτε βγαίνουν στην παραγωγή. Εκεί είναι το μέλλον της χώρας και αυτή είναι η πιο δύσκολη εξίσωση για το μέλλον. Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Αν δεν δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά στους νέους ανθρώπους, δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι.»

Να σημειώσουμε ακόμα ότι παρά τις διαφορές τους στα εσωκομματικά, στο θέμα της Παιδείας Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Φίλης έχουν αγαστή συνεργασία, κάτι που αποδεικνύει την ευελιξία και των δύο πολιτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ