ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν περνάει τη... βάση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν περνάει τη...  βάση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Εντείνει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση για την αναστολή της επαναφοράς της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Το ζήτημα ιεραρχείται πολύ ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γι’ αυτό άλλωστε το έχει πάρει πάνω ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντήσει στην σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία επανακατέθηκε για τρίτη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Η Κουμουνδούρου μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Για τρίτη συνεχή εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να έρθει στην ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας.

Αρνείται, γιατί δεν προτίθεται να αναστείλει την εφαρμογή του έστω για φέτος, που εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά σχεδόν μισή εκπαιδευτική χρονιά, μειώνει κατά ένα τρίτο τους εισακτέους και αφήνει εκτός ΑΕΙ τουλάχιστον 25.000 μαθητές και κλείνει πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα».

Τι είπε ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό:

«Τρεις συνεχόμενες εβδομάδες τον ρωτάω γιατί στοχοποιεί τα νέα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και αλλάζει το τρόπο εισαγωγής εν μέσω πανδημίας. Και μειώνει κατά ένα τρίτο τους εισακτέους. Και γιατί έστω για φέτος, δεν αναστέλλει αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση. Δεν έρχεται. Κρύβεται. Φυγομαχεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε:

«Τι να μου απαντήσει άλλωστε; Ότι το κάνει γιατί τους νέους ανθρώπους τους έχει ξεγραμμένους; Ότι για αυτόν δε προέχει η αγωνία των παιδιών που δίνουν εξετάσεις και των οικογενειών τους, αλλά η πελατεία των κολεγίων; Των ιδιωτικών συμφερόντων που μεθοδικά εξυπηρετεί;

Δεν έρχεται γιατί αν έρθει όλο και κάτι θα ακουστεί στα μέσα ενημέρωσης. Κάτι θα αναγκαστούν να βάλουν, ακόμη και τα αδρά χρηματοδοτημένα με εκατομμύρια Μέσα της περιβόητης λίστας Πέτσα».

Οι νέοι και το μοντέλο ανάπτυξης

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουμε ότι με την επαναφορά της βάσης θα κοπούν πάνω από 25.000 νέες και νέοι από τα πανεπιστήμια. Μεγάλο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί προς τα ιδιωτικά κολέγια (όπου δεν υπάρχει βάση εισαγωγής), προκαλώντας οικονομική αφαίμαξη σε χιλιάδες οικογένειες.

Κατά τον «σχολάρχη» του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, η επαναφορά της βάσης είναι ένα ακραίο ταξικό μέτρο που λειτουργεί ως «φράχτης» αποκλεισμού από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η βάση δεν είναι συγκεκριμένη αλλά προκύπτει από το μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων πολλαπλασιαζόμενο με ειδικό συντελεστή. Δηλαδή ο αριθμός των εισακτέων θα περιοριστεί ανεξαρτήτως των πραγματικών επιδόσεων.

Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση συνδέει ευθέως τον περιορισμό των εισακτέων στα ΑΕΙ με το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Την ώρα που η οδηγία της ΕΕ είναι ο αριθμός των απόφοιτων πανεπιστημίων να φτάσει το 40% για τις ηλικίες μέχρι 35 ετών, η κυβέρνηση επιλέγει να τον ρίξει πολύ κάτω από το 30% που βρίσκεται σήμερα. Επιδιώκει δηλαδή μια οικονομία με εργαζόμενους χαμηλών προσόντων κι επομένως χαμηλών αμοιβών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ