ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην πόλωση

Ηλιόπουλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην πόλωση
ΙΝΤΙΜΕ

Κριτική στην κυβέρνηση για τα εργασιακά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές κοινότητες, άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην πόλωση γιατί καταλαβαίνει ότι έχει πια πολύ αρνητικά δεδομένα για την πολιτική που ασκεί, μέσα στην κοινωνία», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος. μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5 FM».

Σχολιάζοντας, ειδικότερα, τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Ζάππειο, ανέφερε ότι «ένας πρωθυπουργός που σε μια επετειακή εκδήλωση αισθάνεται την ανάγκη να επιτεθεί με τόσο ακραίο τρόπο στην αξιωματική αντιπολίτευση, σίγουρα δεν αισθάνεται άνετα, δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ηγεμονική θέση».

Πρόσθεσε ότι αυτές οι δηλώσεις «δείχνουν και τον ακροδεξιό μετασχηματισμό που βιώνει η ΝΔ τα τελευταία χρόνια», σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι εκείνος που δεν ντράπηκε, την περίοδο που ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, να βρεθεί στους ίδιους δρόμους με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και να αναπαράγει ακροδεξιές θεωρίες συνομωσιολογίας στη Βουλή».

Σχολίασε ότι η ΝΔ ενοχλείται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «δεν περιγράφει απλώς την αρνητική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, αλλά έρχεται να διαμορφώσει και μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει μια νέα αρχή για τη χώρα και αυτό σκιαγραφεί σταδιακά ένα αίτημα πολιτικής αλλαγής».

Ο κ. Ηλιόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα εργασιακά, κατηγορώντας τη πως «κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει πιο φτηνή η εργασία και αυτό αποτελεί κεντρικό στόχο του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή».

Είπε ότι η Ελλάδα έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό ανεργίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ είναι στην κορυφή των χωρών της ΕΕ όσον αφορά το χρόνο που δουλεύουν οι εργαζόμενοι, για να υποστηρίξει ότι σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση «έρχεται να κάνει την εργασία πιο φτηνή, μέσα από το απλήρωτο δεκάωρο, μέσα από τις ατομικές συμβάσεις -που στερούν από τον εργαζόμενο κάθε δυνατότητα διεκδίκησης-, μέσα από την ουσιαστική κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και μέσα από το χτύπημα στα συνδικάτα». Τ

Την κατηγόρησε ότι στόχος της «είναι να "βάλει πλάτη" στους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία», ενώ σχολίασε πως «φυσικά και σήμερα υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες και εργοδοτική αυθαιρεσία» για να τονίσει όμως ότι «το ζήτημα είναι ότι αντί η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει -υπάρχουν εργαλεία για αυτό και έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα την περίοδο '15-'19- έρχεται τώρα να τη νομιμοποιήσει».

Μίλησε για «τεράστιο ψέμα της κυβέρνησης ότι δήθεν για πρώτη φορά μπαίνουν ψηφιακά εργαλεία για την τήρηση του ωραρίου», σημειώνοντας ότι «μέσα από την ψηφιακή δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης, που θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017, δηλώθηκαν και πληρώθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας, ενώ μέσω των εργατικών διαφορών του ΣΕΠΕ καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους επιπλέον δεδουλευμένα ύψους 51 εκατ. ευρώ».

Επισήμανε ότι για να λειτουργήσουν όλα αυτά «χρειάζεται να υπάρχει επιθεώρηση εργασίας», όμως «ο κ. Χατζηδάκης, επειδή διαλύει την εργατική νομοθεσία, θέλει να διώξει από το υπουργείο Εργασίας το ΣΕΠΕ ακριβώς για να μην εισπράξει το πολιτικό κόστος από τη διαλυμένη εργατική νομοθεσία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «το νομοσχέδιο αυτό θα πυροδοτήσει νέο κύμα brain drain, γιατί ένας νέος επιστήμονας δε θα μείνει εδώ να δουλεύει απλήρωτα δεκάωρα» και πως «η αύξηση των ωρών εργασίας σε τέτοιο βαθμό -ειδικά σε κλάδους όπως στη βιομηχανία που οι υπερωρίες πηγαίνουν στις 150 ώρες- θα φέρει περισσότερα εργατικά ατυχήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ