ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες

Δένδιας: Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η συμφωνία για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου είναι η μεγάλη είδηση που «έβγαλαν» οι επαφές των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα. 

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» ανέφερε στις ο κ. Δένδιας, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Συμφωνήσαμε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας και αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19 ώστε οι πολίτες να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας. Και αυτό θα βοηθήσει τις τουριστικές μας βιομηχανίες», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Κατά την τοποθέτησή του ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

«Θα ήθελα να σε συγχαρώ για τη χθεσινή κατάκτηση της Anadolu Efes της Euroleague», είπε καταλήγοντας ο Νίκος Δένδιας.

«Αποφασίσαμε αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει με άλλες χώρες με Ρουμανία, Σερβία κλπ. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό», είπε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, θα πραγματοποιηθεί 4η διάσκεψη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ επιβεβαίωσε τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

«Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η θετική συνεργασία. Ευχαριστώ Νίκο Δένδια θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε διάφορα φόρουμ. Σε ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να σε ξαναδώ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχεται στη συνάντηση τους τον Τούρκο ομόλογό του (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Νωρίτερα, ο Τούρκος αξιωματούχος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μίας θετικής ατζέντας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρίσκεται στη χώρα μας από το πρωί της Κυριακής, όταν ξεκίνησε την ιδιωτική του επίσκεψη από τη Θράκη, ενώ χθες το απόγευμα έφτασε στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ