ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός για την έξαρση της εγκληματικότητας και τη δράση των συμμοριών στην Αττική

Προβληματισμός για την έξαρση της εγκληματικότητας και τη δράση των συμμοριών στην Αττική
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Οι εικόνες φαρ ουέστ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με τις εν ψυχρώ δολοφονίες από συμμορίες και πληρωμένους εκτελεστές συνθέτουν μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα ως προς το μείζον ζήτημα ασφάλειας των πολιτών.

Μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, τα περιστατικά εγκληματικότητας καταγράφουν μια ανησυχητικά αυξητική τάση.

Παραθέτοντας μια σειρά από συγκεκριμένα γεγονότα, ξετυλίγεται ένα «κουβάρι» αιματηρής βίας, το οποίο δικαιολογημένα προκαλεί προβληματισμό.

Τέσσερις δολοφονίες σε λιγότερο από δύο μήνες

Στις 9 Απριλίου 2021, άγνωστοι δολοφονούν τον δημοσιογράφο, Γιώργο Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Δράστες ήταν δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο.

Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι πρόκειται για στυγνή δολοφονία από το οργανωμένο έγκλημα.

Μάλιστα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε έπειτα από ρεπορτάζ για ομάδα εγκληματιών και αστυνομικών που φέρεται να εκβιάζουν νυχτερινά μαγαζιά για χρήματα σε αντάλλαγμα προστασίας.

Στις 16 Μαΐου 2021, δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή σταματούν μπροστά από μια καντίνα στην οδό Ιφιγενείας, στη Μεταμόρφωση και δολοφονούν εν ψυχρώ με έξι σφαίρες έναν 58χρονο άνδρα.

Το θύμα, με το χαρακτηριστικό παρατσούκλι «Κεφάλας», ήταν παλιός γνώριμος του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας, Το όνομα του είχε περιληφθεί και σε δικογραφία για προστασία καταστημάτων, ενώ σε βάρος του υπήρχε και καταγγελία για ξυλοδαρμό. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την περίπτωση ενός πελάτη σε νυχτερινό κέντρο, ο οποίος είχε κάνει φασαρία στο κατάστημα και την επόμενη ημέρα ο ιδιοκτήτης του έστειλε τον 58χρόνο και ξυλοκόπησε τον πελάτη.

Το μεσημέρι της 30ης Μαΐου 2021, ακούγονται ξαφνικά πυροβολισμοί στην οδό Δυρραχίου 30 στα Σεπόλια. Ένας 30χρονος Αλβανός, πέφτει νεκρός από οκτώ σφαίρες. Το θύμα ήταν σεσημασμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 30χρονος είχε πλούσιο φάκελο στην Αστυνομία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια τυχαίου ελέγχου στην Ομόνοια, είχε εντοπιστεί να οδηγεί ηλεκτρικό πατίνι, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ μία ημέρα μετά τον είχαν και πάλι πυροβολήσει μέσα από ταξί στην πλατεία Δεληγιάννη, τραυματίζοντάς τον τότε ελαφρά.

Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 2021, ένοπλοι έστησαν καρτέρι θανάτου στη Βάρη, όπου εκτέλεσαν εν ψυχρώ με 14 σφαίρες τον 39χρονο πυγμάχο, Τάσο Μπερδέση.

Οι αστυνομικοί γνώριζαν τον 39χρόνο και μάλιστα δεν του έδιναν ρόλο «πρωτοκλασάτου» στελέχους στη νύχτα, παρά το γεγονός ότι είχαν διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν ως σύνοδος ασφαλείας αλλά και ως υποδοχή σε νυχτερινά καταστήματα.

Ο 39χρονος είχε κατηγορηθεί το 2008 μαζί αλλά 26 άτομα για υποθέσεις της νύχτας. Αθωώνεται και το 2013 κατηγορείται εκ νέου για υπόθαλψη εγκληματία καθώς κρύβει στο σπίτι του έναν καταζητούμενο για δολοφονία.

Το 2015 το όνομα του συμπεριλαμβάνεται σε δικογραφία για τη νύχτα καθώς για τις επαφές του με συγκεκριμένη ομάδα.

Πάντως, στα αυτιά των αστυνομικών είχαν φτάσει το τελευταίο διάστημα διενέξεις που είχε στην περιοχή της Πάτρας και δεν αποκλείεται εκεί να κρύβεται και η εντολή για την εκτέλεσή του.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει αρχίσει πλέον να βγαίνει από την αφάνεια, με τις συμμορίες και τα κυκλώματα να μοιράζουν εκ νέου την τράπουλα στο ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο τη νύχτα.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

Υπό το πρίσμα αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων από το κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα».

ΣΥΡΙΖΑ

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αφήνει το οργανωμένο έγκλημα να λύνει ανενόχλητο τις διαφορές του».

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σεπόλια, Βάρη, δύο εν ψυχρώ εκτελέσεις με διαφορά λίγων ωρών κάνουν θρύψαλα την αντεγκληματική πολιτική της ΝΔ. Λίγο καιρό πριν είχαμε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και το συμβόλαιο θανάτου στη Νέα Ιωνία.

Η κυβέρνηση αποτυγχάνει καθημερινά στο υποτίθεται «προνομιακό» για αυτήν πεδίο της ασφάλειας, καθώς το οργανωμένο έγκλημα αναβαθμίζεται διαρκώς φτάνοντας πλέον σε σημείο να λύνει τις διαφορές του ανενόχλητο στους δρόμους της Αθήνας.

Η ΝΔ μπορεί εκλέχθηκε με σημαία την τάξη και την ασφάλεια, όμως το δόγμα Χρυσοχοΐδη περί νόμου και τάξης περιορίστηκε τελικά στις πλατείες, ενώ η αυστηρότητά του εξαντλήθηκε στην καταστολή του διαμαρτυρόμενου πολίτη, του απεργού, του φοιτητή.

Στην πραγματικότητα, στόχος της ήταν εξαρχής η καταστολή, όχι η καταπολέμηση του εγκλήματος και η ασφάλεια του πολίτη. Για αυτό, άλλωστε, παρότι αύξησε τον αριθμό των αστυνομικών, επάνδρωσε με αυτούς τα σώματα καταστολής και όχι της υπηρεσίες καταπολέμησης του εγκλήματος.

Τα μαφιόζικα χτυπήματα είναι πλέον σε ημερήσια διάταξη και ο υπόκοσμος δρα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς που παραπέμπει σε Άγρια Δύση.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενεργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σκληρής εγκληματικότητας που δημιουργεί φόβο και αίσθημα ανασφάλειας, αλλά και την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. που καταπολεμούν το έγκλημα».

Κίνημα Αλλαγής

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κίνημα Αλλαγής, με τον Τομέα Προστασίας του Πολίτη να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους».

«Με τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα ασφαλείας υποστελεχωμένα και χωρίς σχέδια επιχειρησιακής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος, η χώρα εμφανίζεται ως ξέφραγο αμπέλι για τις συμμορίες. Αυτό αποδεικνύει και η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να χρησιμοποιήσει λατινοαμερικάνικες τακτικές για να μην εμπλακεί σε "ενοχλητικές φασαρίες". Σιέστα και σομπρέρο. Δεν ακούει, δεν βλέπει, δεν ενεργεί. Και αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους, με το φόβο του εγκλήματος να διαχέεται παντού», αναφέρει το δηκτικό σχόλιο του ΚΙΝΑΛ.

Προσθέτει δε ότι «οι στυγερές δολοφονίες στα Σεπόλια και στη Βάρη, ήλθαν πολύ γρήγορα να μας θυμίζουν ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για το έγκλημα έχει αποτύχει».

Επίσης σημειώνει, ότι η ανεξέλεγκτη και επιπλέον ασταμάτητη δράση εγκληματικών οργανώσεων, που οργώνουν το λεκανοπέδιο και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας δολοφονώντας αδιακρίτως, βαραίνει την κυβέρνηση και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της, ενώ ζητάει να εκπονήσει άμεσο σχέδιο για τον περιορισμό της εγκληματικότητας.

Ελληνική Λύση

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Λύση αναφέρει:

«Οι απανωτές δολοφονίες, τα απεχθή εγκλήματα που πλέον τείνουν να γίνουν καθημερινότητα και η ατιμωρησία των δολοφόνων, αποδεικνύουν περίτρανα την ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες. Το περιβόητο δόγμα «νόμος και τάξη» μεταφράζεται σε καθημερινές δολοφονίες από μαφιόζους τύπου Σιναλόα. "Καμπούλ, Τιχουανα - Ελλάδα, μερικές σφαίρες δρόμος". Μόνον η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έχει σαφές σχέδιο και πρόθεση για την πάταξη του εγκλήματος και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων από τις ανεξέλεγκτες συμμορίες ημεδαπών και παράνομων μεταναστών. Το οποίο θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα όταν λάβει την εντολή από τον ελληνικό λαό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ