ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «όλα για όλα»: Τα ανοιχτά μέτωπα και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Επιχείρηση «όλα για όλα»: Τα ανοιχτά μέτωπα και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητα για να κλείσει μέτωπα στη μετάβαση προς την κανονικότητα αλλά και για να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό της στη μετά-Covid εποχή.

Άλλωστε, το πρωθυπουργικό σήμα στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν ξεκάθαρο:

«Καθώς βαδίζουμε προς την έξοδο από την πανδημία η χώρα θα πρέπει να είναι θεσμικά οπλισμένη ώστε να μπει δυναμικά στην μετα-Covid εποχή. Και γι’ αυτό σας καλώ να υποδεχτούμε το καλοκαίρι με κάτι που αυτή η κυβέρνηση ξέρει να κάνει πολύ καλά: να σχεδιάζει, να εργάζεται μεθοδικά και να φέρνει αποτελέσματα», ήταν η ρητή οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αυλαία στον εξωδικαστικό

Μια από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες αποτελεί το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Το άνοιγμα της αυλαίας του νέου εξωδικαστικού συμβιβασμού, με την συνολική τακτοποίηση όλων των οφειλών προς δημόσιο και τράπεζες, συνιστά ένα από τα μεγάλα στοιχήματα.

Εξ’ ου και τα ευμεγέθη χαρακτηριστικά του μοντέλου διευθέτησης των χρεών: μέχρι και 240 δόσεις για όλες τις κατηγορίες των πιστωτών, που ειδικά για τις οφειλές προς τις τράπεζες μπορεί να φτάσει και τις 420 δόσεις, καθώς επίσης η, υπό προϋποθέσεις, δυνατότητα κουρέματος στο κεφάλαιο.

Η «πλάτη» στον τουρισμό

Η κυβέρνηση έβγαλε από τη φαρέτρα της και το νέο πρόγραμμα στήριξης του τουριστικού κλάδου.

Το «πράσινο» φως από την Κομισιόν «ανεφοδιάζει» με «καύσιμα» την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας την απαραίτητη γέφυρα σε ένα σημείο καμπής για τον τουρισμό. Η οικονομική «ένεση» με την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, θα φτάσει στα 420 εκατομμύρια ευρώ.

Το ανώτατο ποσό ανά θα ανέλθει στις 400.000 ευρώ και θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού:

«Πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας» είπε ο πρωθυπουργός κατά την ανακοίνωση του προγράμματος προς τους εκπροσώπους του τουρισμού.

Ο νέος χάρτης στην υγεία

Στην αιχμή των προτεραιοτήτων βρίσκεται η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κατά την πρωθυπουργική ιεράρχηση, η μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης μέρας είναι το χτίσιμο μιας αποτελεσματικότερης, πρώτης γραμμής, δηλαδή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του σε διαδικτυακό συνέδριο για την υγεία, στην προμετωπίδα των προωθούμενων αλλαγών, θα βρεθεί και ο ανασχεδιασμός του νοσοκομειακού χάρτη.

Το «πράσινο» αποτύπωμα

Η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας σε συνδυασμό με τις ξένες επενδύσεις εντάσσονται στις βασικές συντεταγμένες για την επόμενη ημέρα. Απτό παράδειγμα της αποτελεί η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στην Αστυπάλαια, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου «Smart & Sustainable Island».

Η «πεταλούδα του Αιγαίου» θα μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Volkswagen, που υπεγράφη πριν από επτά μήνες. Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης με την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης.

Σε αυτό το πεδίο, κατά πληροφορίες, θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, η δυνατότητα επιδότησης για κατοίκους και επιχειρήσεις του νησιού για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Το σχέδιο τέλος θα περιλαμβάνει νέες υπηρεσίες μετακίνησης, καθώς επίσης την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ασφάλεια

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση αναζητά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον τομέα της ασφάλειας, που αποτελεί κεντρική προγραμματική δέσμευση.

Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητη η στοχευμένη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

Με αφορμή την προκήρυξη για τις θέσεις των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων.

«Πρέπει όχι μόνο να δρομολογούμε στα Υπουργικά μας Συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε μάλιστα:

«Η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτέλεσε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση»|.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ