ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην αντεπίθεση θέλησε να περάσει ο Κωστής Χατζηδάκης μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εργασίας αφού αναγνώρισε το δικαίωμα στη διαφωνία και την αγανάκτηση, διερωτήθηκε με πόση οργή θα καταψηφίσει η αντιπολίτευση μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις, όπως οι γονικές άδειες και μέτρα κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό διπολισμό και σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ, άφησε να εννοηθεί ότι θα προκαλέσει η ΝΔ ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι η αξιωματική αντιπολίθτευση προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση θα αποχωρήσει.

«Είμαι περίεργος να δω όταν θα φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας με πόση οργή και αγανάκτηση η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει. Προβλέπω ότι στο τέλος θα φύγετε από την ονομαστική ψηφοφορία για να μην αναγκαστείτε να ψηφίσετε τα 5/6 του νομοσχεδίου και φανεί ότι τελικά δεν ίσχυαν όσα λέγατε για "γαλέρες και οδοστρωτήρες», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταλόγισε σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είστε σε σύγχυση και στη μανία σας να ξιφουλκήσετε κατά της κυβέρνησης, στρέφεστε κατά των εργαζομένων και φθάνετε στο σημείο να υπερασπιστείτε ακόμη και τη μαύρη εργασία», είπε σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διατάξεις του νομοσχεδίου που η ίδια είχε φέρει στον δημόσιο διάλογο όταν ήταν κυβέρνηση. «Λέμε άσπρο, λέτε μαύρο, λέμε μαύρο, λέτε άσπρο, τόσο αναξιόπιστοι είστε, οπότε μην αναρωτιέστε γιατί είστε τόσο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις κι αν συνεχίσετε έτσι θα πάτε χαμηλότερα», είπε και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του εκτίθεται.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η ρύθμιση για τις ατομικές συμβάσεις προβλεπόταν σε οδηγία που κυρώθηκε το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. «Είστε εκτεθειμένοι, πόσα θέλετε να μας τρελάνετε; περιμένω τουλάχιστον αυτή την διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει βάλει την υπογραφή του να το ψηφίσει», είπε, ενώ αναφερόμενος στις υπερωρίες που έθιξε η αντιπολίτευση ανέφερε πως «πάμε ετησίως στις 150 ώρες υπερωρίας και όσοι εργαζόμενοι υπερβούν το ωράριο τους με τη σύμφωνη γνώμη τους θα πάρουν 40% παραπάνω για κάθε υπερωριακή ώρα».

Ο Κωστής Χατζηδάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα δικαιωθεί, όπως δικαιώθηκε και στην υπόθεση της ΔΕΗ και σχολίασε πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ισχύουν στην Ευρώπη και δεν αποτελούν πατέντες της κυβέρνησης, καθώς , στόχος παραμένει η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η προστασία εργαζομένων.

Δριμύ κατηγορώ από την αντιπολίτευση

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για νομοσχέδιο που δεν έχει κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση έκανε λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποστηρίζοντας ότι αυτό διαμορφώθηκε καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Μουλκιώτης υποστήριξε ότι «η ΝΔ νομοθετεί για τον δήθεν εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας με αντεργατικά μέτρα και κυρίως χωρίς κανένα σχέδιο διαμόρφωσης συνθηκών για αξιοπρεπή εργασία και υγιή επιχειρηματικότητα. Χωρίς καμία μέριμνα για τους νέους, τη διαγεννεακή αλληλεγγύη και το σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο που επιβάλλεται από τις συνθήκες του μέλλοντος».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου -έκτρωμα γιατί «είναι για τα σκουπίδια» ζήτησε ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, ενώ την αντίθεση της Ελληνικής Λύσης σε μια σειρά άρθρων εξέφρασε η Μαρία Αθανασίου.

«Η συνεχής υπονόμευση κάθε εργασιακού δικαιώματος θα συνεχίζει για όσο η χώρα βρίσκεται στο μνημόνια, στη φυλακή του χρέους σε όσα έχουμε ονομάσει χρεοδουλοπαροικία» είπε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ