ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ατζέντα κοινωνικής δικαιοσύνης με τρία μέτωπα

ΣΥΡΙΖΑ: Ατζέντα κοινωνικής δικαιοσύνης με τρία μέτωπα
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε εφαρμογή τη στροφή του στην ατζέντα των ανισοτήτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όπως έχει γράψει αρκετές φορές το CNN Greece, μετά την ουσιαστική άρση του lockdown η Κουμουνδούρου αναπροσάρμοσε την τακτική της. Πλέον προτάσσει την κοινωνική ατζέντα γύρω από δύο άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι η ανάδειξη της όξυνσης των ταξικών ανισοτήτων μέσα από την κυβερνητική πολιτική.

Ο δεύτερος άξονας είναι η παρουσίασης της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για δίκαιης ανάπτυξης η οποία έρχεται σε αντίθεση με την «ανάπτυξη για λίγους» της Νέας Δημοκρατίας.

Η στροφή προς τα κοινωνικά προβλήματα εκδηλώνεται σε αυτή τη φάση σε τρία μέτωπα.

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Το πρώτο και κύριο μέτωπο για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη τα εργασιακά. Τόσο μέσα από τις τοποθετήσεις τους μέσα στη Βουλή όσο και προπαγανδίζοντας την αυριανή γενική απεργία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να οδηγήσουν την κυβέρνησης σε μια σοβαρή πολιτική ήττα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Tην Πέμπτη 10 Ιουνίου, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, δημοκρατικοί πολίτες, ενώνουμε τη φωνή μας με τα συνδικάτα και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους χορηγούς της:

Δεν θα επιτρέψουμε τη νομοθέτηση της “εργασιακής ζούγκλας” που οραματίζονται. Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.»

Αντικειμενικές αξίες

Το δεύτερο μέτωπο που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Κατά την Κουμουνδούρου, η αύξηση είναι ασύμμετρη και θα επιβαρύνει τους ασθενέστερους προς όφελος των πλουσιότερων.

Σε συνέντευξή της στον Real η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι:

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση σε πάρα πολλές ζώνες. Αυτό συμπαρασύρει τον ΕΝΦΙΑ και θα έχουμε μεγάλες αυξήσεις για λαϊκά και μεσαία στρώματα. Ιδίως αν δει κανείς τι έκανε με τον ΕΝΦΙΑ η ΝΔ, που τροποποίησε τη μείωση του ΣΥΡΙΖΑ για να ελαφρύνει πολύ μεγάλες περιουσίες, προχωρώντας σε αντίστροφη αναδιανομή το 2019. Συμπαρασύρονται, επίσης, άλλοι 20 φόροι. Η ΝΔ, που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση, φέρνει γενικευμένη αύξηση φόρων και λέει στα νοικοκυριά “ας κάνουν τα κουμάντα τους”.

Αυξήσεις στα είδη διατροφής

Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το ζήτημα των αδικαιολόγητων αυξήσεων στα βασικά είδη διατροφής. Σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που έκαναν ο Αλέξης Χαρίτσης και 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι:

«Το τελευταίο διάστημα όλοι οι αρμόδιοι φορείς, του Υπουργείου Ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένου μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis, καταγράφουν συστηματική αύξηση των τιμών σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης και είδη πρώτης ανάγκης. Σε μια περίοδο μάλιστα που για το σύνολο της οικονομίας παρατηρούνται ισχυρές αποπληθωριστικές τάσεις.

Οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σημειώνουν αύξηση τιμών σε επιμέρους γαλακτομικά είδη, στα αυγά, στα λαχανικά κλπ, που κατά περίπτωση φτάνει ακόμα και το 12%.»

Προσθέτουν δε ότι:

«Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλεται στο υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών λόγω πανδημίας, ειδικά των εισαγόμενων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθεί αδρανής ούτε να μετατοπίσει την ευθύνη, για άλλη μια φορά στον πολίτη, ο οποίος θα πρέπει να προβαίνει σε εκτεταμένη έρευνα αγοράς σε καθημερινή βάση προκειμένου να προμηθευτεί σε στοιχειωδώς λογικές τιμές βασικά αγαθά.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ