ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Ενώπιος ενωπίω στις Βρυξέλλες

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Ενώπιος ενωπίω στις Βρυξέλλες
ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 17.20 (ώρα Ελλάδας) μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» είχε υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός προσερχόμενος νωρίτερα στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας.

«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

mitsotakis-brussels.jpg
ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Όπως ανέφεραν στο CNN Greece, προ της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, πηγές που έχουν γνώση της ελληνικής προετοιμασίας, το πρώτο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο δίνει καταρχάς την ευκαιρία να σπάσει ο πάγος.

Όπως εξηγούσαν μέσω αυτής της, αναγνωριστικού -όπως προμηνύεται-χαρακτήρα συζήτησης, μπορεί να ενεργοποιηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και κυρίως προσωπικής εμπιστοσύνης, ο οποίος αυτή τη στιγμή απουσιάζει.

Aποκλιμάκωση

Είναι σαφές ότι από την επαφή των δυο ηγετών καλλιεργείται η προσδοκία ότι μπορεί να γίνει μια νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες η ελληνική επιδίωξη είναι να εμπεδωθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν η αναγκαιότητα όχι απλώς να διατηρηθεί το μομέντουμ της αποκλιμάκωσης αλλά να δοθεί περισσότερος, και μάλιστα προεδρικός, «αέρας» προκειμένου να εδραιωθεί.

Το πλαίσιο

Η Αθήνα πάντως έχει βάλει τα χαρτιά της πάνω στο τραπέζι. Ανοιχτοί δίαυλοι και επίλυση με ειρηνικό τρόπο της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Προδιαγράφοντας με σαφήνεια το πλαίσιο, το οποίο ταυτίζεται με τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει στη χθεσινή συνέντευξή του στο France24:

«Να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία».

Το μήνυμα στους Συμμάχους

Ταυτοχρόνως, είναι ρητά διακηρυγμένη η ελληνική υποστήριξη στη θετική ατζέντα η οποία εξαρτάται από την τουρκική συνέπεια στην αποκλιμάκωση, γι’ αυτό και η Αθήνα αναμένει στη Σύνοδο να εκπεμφθεί ένα ξεκάθαρο σήμα της συμμαχίας για τις επιπτώσεις της τουρκικής στρατηγικής της έντασης ως μέσου επίλυσης των διαφορών.

«Πώς θα προσαρμοστούμε σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, όπου οι δημοκρατίες μας απειλούνται από χώρες που επιδεικνύουν αυταρχική συμπεριφορά και δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσουμε», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Το βήμα του μεταναστευτικού

Ζητούμενο για την Αθήνα είναι και η ανταπόκριση της Άγκυρας στις διεθνείς υποχρεώσεις της και δεν ήταν τυχαίες οι εκτεταμένες αναφορές του πρωθυπουργού στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Ούτε επίσης η επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ενθαρρυντικό, πρώτο βήμα που θα αποτελούσε η τουρκική αποδοχή των επιστροφών των περίπου, 1.500 ατόμων, που δεν δικαιούνται άσυλο στη χώρα μας.

Στο ίδιο πεδίο ήταν ξεκάθαρο το πρωθυπουργικό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν φοβάται την τουρκική απειλή στο μεταναστευτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ