ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Απ’ ευθείας συνομιλίες με την Ελλάδα, «δεν χρειαζόμαστε τρίτους»

Ερντογάν: Απ’ ευθείας συνομιλίες με την Ελλάδα, «δεν χρειαζόμαστε τρίτους»
Yves Herman, Pool via AP

Για απ’ ευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι αν προκύψει ανάγκη να συνομιλούν οι δύο ηγέτες μέσω ειδικής γραμμής. «Δεν υπάρχει νόημα να βάζουμε μεταξύ μας τρίτους» ανέφερε.

Ο ίδιος συμφώνησε με την άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι το 2021 θα είναι μία ήσυχη χρονιά και δεν θα επαναληφθούν οι εντάσεις του 2020.

Ο κ. Ερντογάν πρότεινε όπως είπε ότι τόσο στο Αιγαίο, όσο και σε άλλες περιοχές «να μην μπλέκουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα».

Ανέφερε επίσης κατά λέξη:

«Στο εξής όταν υπάρχουν τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις να σας καλώ από την ειδική γραμμή ή να με καλείετε και εσείς. Ως Ελλάδα και Τουρκία να κάνουμε βήματα χωρίς να βιώνουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Είπα επίσης τα δύσκολα ζητήματα να τα βάζουμε στο τραπέζι και οι συνεργάτες μας που θα ορίσουμε να προτείνουν λύσεις. Και εμείς να λαμβάνουμε την τελική απόφαση και να τις κάνουμε πράξη. Έδωσα κάποια παραδείγματα. Είπα λόγου χάρη: Όταν εμείς αποφασίζουμε για ένα θέμα να σας ενημερώνουμε για την απόφασή μας και να αποσύρουμε το πρόβλημα από το τραπέζι. Ανάλογα, αν εμείς έχουμε κάποια επιθυμία από εσάς να σας ενημερώνουμε και εσείς να το αποσύρετε από το τραπέζι. Έτσι, το τραπέζι αυτό θα πάψει να είναι τραπέζι προβλημάτων και θα γίνει τραπέζι λύσεων. Και αυτό θα το έχουν επιτύχει μεταξύ τους οι δύο ηγέτες».

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι ότι προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως είπε, να μην αποκλείει μία τέτοια επίσκεψη.

Αθήνα: «Έσπασε ο πάγος»

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία όπως έγινε γνωστό από ελληνικές πηγές διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο «πάγος έσπασε» και οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας ήταν διάρκειας μίας ώρας.

H συνάντηση διήρκεσε 50 λεπτά και υπήρξε καταγραφή και αμοιβαία κατανόηση, ώστε να μην επαναληφθεί εντός του 2021 η ένταση του 2020. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημανθηκε η ανάγκη να προωθηθεί η «θετική ατζέντα» στα 25 σημεία που είχε καταγράψει κατά τις επαφές του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι ίδες πηγές τονίζουν ότι έγινε κατανοητό πως η βελτίωση σχέσεων των σχέσεων θα γίνει βήμα-βήμα, θα παραμένουν μεγάλες, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό, αρκεί να αποφευχθούν οι προκλήσεις. Ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, σημειώνουν, θα ήταν η αποδοχή της επιστροφής των 1.450 αιτούντων ασύλου, των οποίων η αίτηση έχει τελεσίδικα απορριφθεί.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατ' ιδίαν χωρίς μεταφραστές. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να του κάνει μετάφραση ο μυστικοσύμβουλός του Ιμπραχίμ Καλίν και έτσι από την ελληνική πλευρά τον κ. Μητσοτάκη συνόδευσε η διπλωματική σύμβουλός του Ελένη Σουρανή.

Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρουν κυβενητικές πηγές, είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί, παρά τις διαφορετικές και συγκρουόμενες μεταξύ τους θέσεις που έχουν οι δύο χώρες. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση.

ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το πρωί της Δευτέρας (14/6), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «NATO 2030» που διοργάνωσε το Brussels Forum στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, δήλωσε:

«Πιστεύω ότι η ενεργοποίηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ ημών και του γείτονά και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας, όπως και τη λύση διμερών ζητημάτων» δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την νομιμότητα, καθώς και τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα στις σχέσεις της με τους γείτονές της.

mitsotakis-brussels.jpg
ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ