ΚΟΣΜΟΣ

Συγκαταβατικός ο Ερντογάν στον Μπάιντεν: «Τα προβλήματα με τις ΗΠΑ μπορούν να λυθούν»

Συγκαταβατικός ο Ερντογάν στον Μπάιντεν: «Τα προβλήματα με τις ΗΠΑ μπορούν να λυθούν»
AP Photo/Patrick Semansky

Τις πάγιες τουρκικές θέσεις σχετικά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, καθώς και την τουρκική ενόχληση για τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μετέφερε ενώπιον του Τζο Μπάιντεν κατά την πρώτη συνάντησή τους που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν ανέφερε ότι στις «εκτεταμένες συνομιλίες» του με τον Μπάιντεν κάλυψαν πολλά ζητήματα όπως τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση «παραγωγική και ειλικρινή», καθώς και «θετική για το μέλλον», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών που δεν είναι δυνατόν να λυθούν.

Έκανε επίσης λόγο για μακρόχρονη φιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ κατά τα λεγόμενά του ο Τζο Μπάιντεν του είπε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία.

Ως προς το καίριο ζήτημα του Αφγανιστάν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι μετέφερε «ξεκάθαρα» την άποψη της Άγκυρας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν.

Και υπογράμμισε ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη των ΗΠΑ, στον οικονομικό, επιμελητειακό και διπλωματικό τομέα, αν ζητηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις να μην αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν.

Η Τουρκία έχει προτείνει να αναλάβει η ίδια -υπό όρους- την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Επ' αυτού, το ΝΑΤΟ δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως δήλωσε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν αναλαμβάνοντας την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι».

Δήλωσε, όμως, ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν «ρόλο-κλειδί».

Διαβάστε αναλυτικά

Στόλτενμπεργκ: Σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας, δεν υπάρχει απόφαση για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αναφερόμενος, επίσης, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι του μετέφερε πως η Τουρκία και η Γαλλία μπορούν να συνεργαστούν στη Συρία και τη Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ