ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν αφαιρείται η συναίνεση από τον ορισμό του βιασμού στον Ποινικό Κώδικα

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν αφαιρείται η συναίνεση από τον ορισμό του βιασμού στον Ποινικό Κώδικα
INTIME NEWS

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι απαλείφεται από τη διάταξη του Ποινικού Κώδικα για τον βιασμό (άρθρο 336) η φράση «χωρίς τη συναίνεση του παθόντος»

«Δεν ανταποκρίνονται στις προθέσεις της κυβέρνησης και διαψεύδονται κατηγορηματικά», τονίζεται στην ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται:

«Η Διαρκής Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την παρακολούθηση του Ποινικού Κώδικα δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τις εργασίες της και κατά συνέπεια η εισήγησή της δεν έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όταν η πρότασή της κατατεθεί επισήμως, θα τύχει αξιολόγησης και επεξεργασίας από τις αρμόδιες Νομοθετικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και εν συνεχεία το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η απόλυτη προστασία των θυμάτων τέτοιας φύσεως αδικημάτων», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή του νομικού ορισμού του βιασμού έγινε τον Ιούνιο του 2019 και συγκεκριμένα το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρει:

«1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.

3. Αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ