ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξιάδης: Ρυθμίστε χρέη για να αποφύγετε τις κατασχέσεις

Αλεξιάδης: Ρυθμίστε χρέη για να αποφύγετε τις κατασχέσεις
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο προκειμένου να γλιτώσουν από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, κάλεσε εκ νέου τους φορολογούμενους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης προειδοποίησε πως η φορολογική διοίκηση «έχει την υποχρέωση να επιδιώξει την είσπραξη όλων των ληξιπροθέσμων σε αυτήν οφειλών, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσής τους, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων του εν γένει στα χέρια τρίτων καθώς και στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά των οφειλετών και των συνυποχρέων για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά κατά την ελεύθερη κρίση του για τη διακοπή της παραγραφής τους και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».

Στο σημείο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αφενός ξεκαθάρισε πως η κατάσχεση δεν αίρεται πριν την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους, για το οποίο αυτή επιβλήθηκε, αφετέρου τόνισε πως «με την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων».

Ο κ. Αλεξιάδης αποσαφήνισε στο απαντητικό του έγγραφο πως η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί ή πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.

«Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται», σημείωσε σχετικά.

Στις αρχές Μαρτίου 2016 τα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο είχαν ήδη ξεπεράσει τα 87 δισ. ευρώ, με το ρυθμό συσσώρευσης των υπερήμερων οφειλών προς το Δημόσιο να δείχνει πως στο τέλος του 2016 θα αγγίξουν συνολικά τα 98 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ