ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Την Τρίτη στη Γερουσία το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα

ΗΠΑ: Την Τρίτη στη Γερουσία το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα
AP/Amanda Andrade-Rhoades

To επόμενο «κρίσιμο» βήμα στη πορεία του νέου νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας θα λάβει χώρα την Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Πιο αναλυτικά, ο Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021, όπως ονομάζεται επίσημα, θα τεθεί για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως αν τελικώς υπερψηφιστεί, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, επιχειρεί να κάνει το επόμενο βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας.

Υπό αυτό το πρίσμα, φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act.

Ως εκ τούτου, προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και για τη υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του Θάνο Ντόκο, για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας.

Αρχικά, ο κ. Σαλιβαν χαιρέτισε την ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των δεσμών.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Αμερικανό σύμβουλο να χαιρετίζει την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Σάλιβαν υποσχέθηκε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας

Επιπλέον, συζητήθηκε η σημασία της καταπολέμησης της επιβλαβούς επιρροής στην περιοχή. Στο σημείο αυτό, ο κ. Σάλιβαν χαιρέτισε τις πρόσφατες κινήσεις που έκανε η Ελλάδα για την εξασφάλιση της κρίσιμης τηλεπικοινωνιακής και ενεργειακής υποδομής της.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για θέματα κοινού συμφέροντος, τονίζοντας τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ