ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή στο κλίμα μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας λόγω προσφυγικού

Αλλαγή στο κλίμα μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας λόγω προσφυγικού
REUTERS/John Thys/Pool

Για «άνοιξη» στις σχέσεις Βερολίνου – Αθήνας κάνει λόγο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, λόγω του προσφυγικού.

Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν η πιο αντιδημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα ενώ η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και οι φραστικές επιθέσεις κατά της πολιτικής λιτότητας που επέβαλλε η καγκελάριος είναι πια παρελθόν.

Λόγω της προσφυγικής κρίσης το κλίμα έχει αλλάξει, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Αλλαγή στάσης διαπιστώνει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υποστήριζε ότι η καγκελάριος έχει «μυστικό» σχέδιο για την «υποταγή ολόκληρης της Ευρώπης». Όσον αφορά ωστόσο την προσφυγική της Α. Μέρκελ ο Γ. Βαρουφάκης μόνο καλά λόγια έχει να πει:

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ένα τέτοιο μήνυμα ανθρωπιάς από έναν πολιτικό αντίπαλο». Και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι η Α. Μέρκελ «διέσωσε την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια», χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία «φωνή της λογικής».

Η επαναπροσέγγιση Γερμανίας-Ελλάδας είναι αμοιβαία, αναφέρει η Deutsche Welle. Μετά από έξι χρόνια αντιπαράθεσης με αφορμή την οικονομική κρίση Βερολίνο και Αθήνα ανακαλύπτουν τα κοινά τους συμφέροντα. Ακόμα και ο αυστηρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπιστώνει μια «τρομακτική απουσία αλληλεγγύης» των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας και διακρίνει περιθώρια χαλάρωσης στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στους στόχους του προϋπολογισμού λόγω της «δύσκολης κατάστασης».

Αλληλένδετα (τελικά) ελληνική κρίση και προσφυγικό

Για μεγάλο χρονικό διάστημα το Βερολίνο θεωρούσε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το προσφυγικό δύο απολύτως διακριτά ζητήματα.

Στο μεταξύ όμως είναι σαφές σε πολλούς ότι τα ζητήματα αυτά είναι αλληλένδετα. Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι το Βερολίνο θα του δώσει περιθώρια στην εφαρμογή του συνταξιοδοτικού και της λιτότητας. Στο ενδεχόμενο αυτό συνηγορεί ότι η καγκελάριος δεν επιθυμεί παράλληλα στη δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό στη Γερμανία και ένα πιθανό Brexit να έχει να αντιμετωπίσει και μια αναζωπύρωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ