ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά το Freedom Pass... η covid-free εστίαση: Εν αναμονή νέων διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους

Μετά το Freedom Pass... η covid-free εστίαση: Εν αναμονή νέων διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα είναι, όπως όλα δείχνουν το επόμενο πεδίο διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους μετά το Freedom Pass των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο.

Το μεσημέρι οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ορόσημο για τις εξαγγελίες θα είναι η 15η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δημιουργηθούν «covid free» εστιατόρια και καφέ – μπαρ στα οποία οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την στιγμή της ανάρρωσης τους από τον κορωνοϊό, θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα και χωρίς αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμαναν χθες ότι έρχονται και νέες διευκολύνσεις προς τους πλήρως εμβολιασμένους ως ανταπόδοση για τη συμβολή τους στη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας υπό τη σκιά και της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση η πληρότητα των καταστημάτων δεν θα είναι στο 100%, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πελάτες στην είσοδο του καταστήματος θα δείχνουν μέσω εφαρμογής στο κινητό τους το QR code, η εγκυρότητα του οποίου θα διασταυρώνεται από τον υπεύθυνο του εστιατορίου ή του μπαρ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει έλεγχος και βρεθεί κάποιος ανεμβολίαστος στο εστιατόριο τότε τα πρόστιμα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά και θα περιλαμβάνουν ακόμα και την αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στην εστίαση θα είναι εκείνοι που θα αποφασίζουν αν στο κατάστημα τους θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή και ανεμβολίαστους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες.

Από την άλλη, για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται είτε να υπάρχει διαφορετική χωρητικότητα, δηλαδή θα μπαίνουν λιγότεροι σε αυτούς τους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες.

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση φέρνει ως παράδειγμα τους αγώνες NBA στις ΗΠΑ, όπου στη μια πλευρά του γηπέδου βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι με αποστάσεις και μάσκες και στην άλλη είναι οι εμβολιασμένοι με κανονική πληρότητα και χωρίς αποστάσεις.

Στο μεταξύ, πριν ακόμα η κυβέρνηση λάβει τις τελικές αποφάσεις, οι μεγάλες ομάδες έχουν δώσει ήδη το πλαίσιο λειτουργίας των γηπέδων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ολυμπιακού, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ ο Παναθηναϊκός κάνει λόγο για πληρότητα των γηπέδων σε ποσοστό 50% και μόνο για εμβολιασμένους φιλάθλους.

Ανταποκρίθηκαν οι νέοι στο Freedom pass

H παροχή της Κάρτας Ελευθερίας, αξίας 150 ευρώ, φαίνεται πως αποτέλεσε δέλεαρ για αρκετούς νέους 18 - 25 ετών καθώς χθες, μετά την ανακοίνωση για το Freedom pass κλείστηκαν 18.500 ραντεβού για εμβολιασμών. Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό από τον καθημερινό μέσο όρο των προηγούμενων ημερών, όταν κλείνονταν περίπου 9.000 ραντεβού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό δείχνει ότι οι εξαγγελίες έτυχαν θετικής υποδοχής αλλά αυτό μένει να αξιολογηθεί περαιτέρω στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ