ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: «Πυρά» Βαρουφάκη για voucher 150 ευρώ και Μεσοπρόθεσμο

Βουλή: «Πυρά» Βαρουφάκη για voucher 150 ευρώ και Μεσοπρόθεσμο
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για υπονόμευση της προσπάθειας να πεισθούν οι νέοι να εμβολιαστούν, εξαπέλυσε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δαιμονοποίησε τους νέους ανθρώπους.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός που δαιμονοποίησε τη νεολαία ότι μεταδίδει τον ιό με τα κορωνοπάρτι, τώρα τους μιλάει με απαξιωτικό ύφος, λέγοντας τους τσιμπηθείτε και τσιμπείστε και 150 ευρώ», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Μεσοπρόθεσμο

«Χθες είχαμε επέτειο από το μεσοπρόθεσμο του ΠΑΣΟΚ το 2011, όταν εξαπέλυσαν ένα χημικό πόλεμο εναντίον διαδηλωτών για να αδειάσουν την πλατεία, τα χημικά μάλιστα που χρησιμοποιήθηκαν τότε απαγορεύονται ακόμα και στα πεδία των μαχών για να περάσει το μεσοπρόθεσμο του ΠΑΣΟΚ τότε, όμως φαίνεται πως δεν μάθαμε το πικρό μάθημα του μεσοπρόθεσμου του 2011, ότι το κάτσε καλά στους πτωχευμένους δεν βοηθάει. Θυμίζω μόνο την επιτυχία εκείνου του μεσοπρόθεσμου μιας και μπήκαμε με εθνικό εισόδημα 237 δισ. ευρώ και το 2015 καταλήξαμε στα 177, ενώ το χρέος από τα 300 πήγε στα 320 δις» ανέφερε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25

«Μιας και μίλησα για τον χημικό πόλεμο του μεσοπρόθεσμου του 2011, διανύουμε και την επετειακή εβδομάδα του δημοψηφίσματος και ενώ μπορούμε να έχουμε έντιμες διαφωνίες με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, πρέπει να σταματήσει η ένοχη διαστρέβλωση. Λέτε και ξαναλέτε ότι ο Βαρουφάκης έκλεισε τις τράπεζες. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Ντράγκι κοινοποίησε την πρόθεση του να μας κλείσει τις τράπεζες και πήρε και γνωμάτευση κατά πόσο είχε το νομικό δικαίωμα να το κάνει από ιδιωτικό νομικό γραφείο των Βρυξελλών. Εγώ και ο Fabio De Masi ζητήσαμε τη γνωμοδότηση αυτή, αλλά ο κ. Ντράγκι μας απάντησε πως δεν το δίνει. Το ίδιο απάντησε και ο κ. Κοστάντζιο στη συνέχεια, ενώ και αρκετοί βουλευτές από όλη την Ευρώπη, ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν υπογράψει κείμενο υποστήριξης του σχετικού αιτήματος», συνέχισε.

«Ας δούμε τώρα όμως τι γίνεται μετά την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνοντας κι αυτό στη λογική του να κάτσουμε καλά μπροστά στους δανειστές, όπως και τώρα κάνει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Η χρεοδουλοπαροικία βαθαίνει διαρκώς και αφήστε τα αρνητικά επιτόκια γιατί ξέρετε πολύ καλά πως αφορούν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του χρέους της χώρας μας. Από τις 20 Μαρτίου πέρυσι λέγαμε ότι η πανδημία θα βάθαινε το χρέος αν δεν πετύχετε μέσα από το ευρωομόλογο την μεταφορά των βαρών και θα επιβάλλονταν στη συνέχεια νέα πακέτα λιτότητας και νέα χρηματοδότηση του χρέους. Σήμερα έρχεστε να μας το επιβεβαιώσετε απολύτως», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Κύριε Σταϊκούρα στις 8 Απριλίου του 2020 σας λέγαμε να πάτε στο Eurogroup εκείνης της μέρας και να απειλήσετε με βέτο για το ευρωομόλογο, στηρίζοντας σας σε μια τέτοια κίνηση. Εσείς τότε λέγατε πως "δεν θα γίνετε Βαρουφάκης" απεμπολώντας την όποια διαπραγματευτική δύναμη είχατε πριν καν ξεκινήσει το Eurogroup, τώρα σε συνέχεια εκείνου φέρνετε το 5ο μνημόνιο. Γιατί τι σημαίνει μνημόνιο; Μια χώρα που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, όπως η Ελλάδα (μέσω ESM μόνο), ανακυκλώνοντας από την τρόικα το χρέος αυτό και παράλληλα λιτότητα, όπως αυτά που φέρνετε τώρα με νέα εξοντωτικά ή όπως λέει το ΚΚΕ, ματωμένα πλεονάσματα».

«Προεκλογικά όμως λέγατε σωστά ότι το 2,2% των πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2060, δεν είναι βιώσιμο και ότι θα διαπραγματευόσασταν για να το μειώσετε. Σήμερα φέρνετε πρωτογενή πλεονάσματα 16 δις μέχρι το 2025 και της τάξης του 3,7%! Και θα δούμε και τι θα πείτε μετά για το 2026. Κάντε τουλάχιστον τη χάρη στον εαυτό σας να παραδεχτείτε τι έρχεται μετά την επαναγορά των ομολόγων της ΕΚΤ, τι θα κάνετε μετά;», διερωτήθηκε.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης που μας λέτε είναι μόλις 14 με 15 δισ. τα επόμενα χρόνια -τα δάνεια είναι εκτός θέματος- και εσείς χρειάζεστε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 16 δισ. ευρώ και φέτος μόνο θέλετε 11,5 δισ. ευρώ. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι μακροοικονομικά το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ασήμαντο για τον ελληνικό λαό, για την παρέα σας βέβαια είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα φάτε με χρυσά κουτάλια. Ενώ την ίδια στιγμή λέτε ότι τα φορολογικά έσοδα σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σας θα αυξηθούν κατά 16% μέχρι το 2025, ενώ οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 9%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι φέρνετε νέα, σκληρή λιτότητα. Εμείς είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο, πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει πρωτογενές έλλειμμα από τον ιδιωτικό τομέα, θα τους πάρετε δηλαδή 3,7%», συμπλήρωσε.

«Από το μεσοπρόθεσμο του 2011 και τον χημικό πόλεμο εκεί ήρθαμε στο μεσοπρόθεσμο του 2021. Από το 1ο μνημόνιο του 2010, φτάνουμε στο νέο, το 5ο του 2021. Δεν δουλεύουν τα μνημόνια. Μειώνουν συνεχώς τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να είναι βιώσιμος ως λαός, ως έθνος, ως κράτος, ως κοινωνία. Αυτή η αβάσταχτη συνέπεια της ανεύθυνης υποταγής οδήγησε μαζί με την πρόσφατη πανδημία στην περαιτέρω εμβάθυνση της χρεοδουλοπαροικίας. Οι κύκλοι των κυβερνώντων έχουν πολλά να κερδίσουν δυστυχώς από αυτή την διαδικασία. Το 85% όμως του ελληνικού λαού είναι καταδικασμένο να βιώνει τις συνέπειες αυτών των πολιτικών. Η ζωή όμως δεν το βάζει κάτω, η κοινωνία δεν το βάζει κάτω. Μπορεί μετά τον χημικό πόλεμο του 2011 να μην επέστρεψαν οι αγανακτισμένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία δεν είχε τη δυνατότητα το 2015 να σηκωθεί και να σας πετάξει ένα 62% ΟΧΙ, για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι απέναντι στην ιστορία μας, έστω κι αν μετά το προδώσατε και περάσατε στην πλευρά των κατακτητών», υπογράμμισε.

«Το ΜέΡΑ25 όμως είμαστε εδώ και μας ενδιαφέρει ένα πράγμα: να διατηρήσουμε ένα ήρεμο πάθος για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και να καταθέτουμε συνέχεια ένα άρτιο σχέδιο», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ