ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πέντε λάθη της εμβολιαστικής εκστρατείας

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πέντε λάθη της εμβολιαστικής εκστρατείας
ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρας, καθώς και για τον κίνδυνο νέας έξαρσης του κορωνοϊού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται διαρκώς στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι:

«Τα μπρος πίσω, τα μηνύματα εφησυχασμού, τα ψεύτικα success story και οι αντιφάσεις του κ. Μητσοτάκη καλλιεργούν κλίμα αμφισβήτησης στους πολίτες. Παίζουν στα ζάρια τόσο την υγειονομική θωράκιση των πολιτών όσο και την οικονομία και τον τουρισμό.

Το μόνο που έχει μείνει στον κ. Μητσοτάκη, αφού τα έκανε μπάχαλο, είναι ο διχασμός και να ρίχνει το φταίξιμο στους πολίτες.»

Το τείχος ανοσίας

Μιλώντας στη Ζωή Γεωργούλα στην εφημερίδα Εποχή, ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά:

«Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και το χτίσιμο του ανοσιακού τείχους έχει δυναμική σχέση με την επικράτηση των μεταλλάξεων, όπως αποδείχτηκε και στην Αγγλία, δηλαδή όταν επικρατεί σε μια χώρα ένα μεταδοτικότερο στέλεχος δεν φτάνει πλέον το 60 ή το 70% των εμβολιασμένων για να χτιστεί ανοσία.

Ο εθνικός και ο ευρωπαϊκός στόχος ήταν αρχές του καλοκαιριού να έχουμε πιάσει το 70% και τώρα βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση, στο 35% πλήρως εμβολιασμένων. Ο ρυθμός εμβολιασμού δεν διασφαλίζει ότι θα πάμε πριν το φθινόπωρο σε ένα ποσοστό που να προστατεύει την κοινότητα και να κάμπτει την πανδημία»

Υποστήριξη στον εμβολιασμό

Παρά τη σκληρή κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε ο Νάσος Ηλιόπουλος με νεαρό που έγραψε στον τοίχο του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί, ενοχλημένος με το επίδομα εμβολιασμού που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ο κ. Ηλιόπουλος του απάντησε ως εξής:

«Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να εμβολιαστείτε όχι για τα 150 ευρώ αλλά με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Υπάρχει διαφορετικός τρόπος να τιμωρήσετε την κυβέρνηση και αυτός είναι οι μαζικοί αγώνες της γενιάς σας για δικαιώματα και ελευθερίες.»

Τα σημεία κριτικής

Πέντε είναι τα σημεία κριτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Συγκεκριμένα:

Α) Ακόμα και τώρα δεν έχει οργανωθεί ο εμβολιασμός κατ’ οίκον που αφορά τις κατεξοχήν ευάλωτες ομάδες. Ο δε τρόπος που οργανώνεται τώρα με τους ιδιώτες γιατρούς, χωρίς τη συμμετοχή των κρατικών δομών πρωτοβάθμιας Υγείας, γεννάει ερωτήματα σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της επιχείρησης.

Β) Δεν έγινε η κατάλληλη συστηματική έρευνα για να βρεθεί σε ποιες κοινωνικές ομάδες, ποιες ηλικίες και ποιες περιοχές εντοπίζεται κατά κύριο λόγο η άρνηση του εμβολιασμού ώστε να προσαρμοστεί η καμπάνια ενημέρωσης.

Γ) Η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στην εκστρατεία ενημέρωσης γίνεται τώρα με καθυστέρηση 7 μηνών.

Δ) Η στοχοποίηση και η απαξίωση των ανεμβολίαστων, φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ε) Η εμπειρία από τις ΗΠΑ δείχνει ότι τα «ανταλλάγματα» για τον εμβολιασμό έχουν μόνο πρόσκαιρο όφελος.

Στα ελληνικά προβλήματα πρέπει να προστεθεί και το «μπάχαλο» που προκάλεσε η EE με το Astra Zeneca, σπέρνοντας τη σύγχυση και την αμφιβολία στους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ