ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται ανακοινώσεις μέτρων – Μέγαρο Μαξίμου και λοιμωξιολόγοι αναζητούν το «φρένο» στη διασπορά

Έρχονται ανακοινώσεις μέτρων – Μέγαρο Μαξίμου και λοιμωξιολόγοι αναζητούν το «φρένο» στη διασπορά
INTIME/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η κυβέρνηση καλείται να λύσει ακόμη μια δύσκολη εξίσωση και να καταλήξει στην αποτελεσματικότερη εκδοχή των μέτρων, σε μια εβδομάδα η οποία αναμένεται να κλείσει με την ίδια εικόνα επιδείνωσης με την οποία άρχισε.

Μέγαρο Μαξίμου και λοιμωξιολόγοι αναζητούν το «φρένο» στη διασπορά στους μεγάλους χώρους και είναι ξεκάθαρο ότι το θετικό αποτύπωμα θα χρειαστεί χρόνο για να φανεί.

Βαρόμετρο για το είδος και την έκταση των όποιων κανόνων τεθούν σε εφαρμογή για να αναχαιτιστεί η μολυσματικότητα, είναι η πίεση στα νοσοκομεία, η οποία αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Σε ότι αφορά στο ορόσημο των ανακοινώσεων, όλες οι ημέρες θεωρούνται πιθανές, έως την 15η Ιουλίου, που έχει μαρκαριστεί στο καλεντάρι για την αυλαία στο νέο πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας.

Η συζήτηση πάντως για κλειστούς χώρους στην εστίαση μόνο για εμβολιασμένους γίνεται έντονα και έχει αρκετούς υποστηρικτές. Από την άλλη όμως υπάρχουν και οι φωνές που δεν αντιτίθεται πλήρως, αλλά υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να σταθμιστούν όλα τα δεδομένα μιας αλλαγής στην απόφαση που προβλέπει τη δυνατότητα να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι αλλά με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η μεταφορά του μοντέλου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά και για τις χερσαίες. Όπως εξηγούσαν στο CNN Greece, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η εφαρμογή του με τα διαθέσιμα εργαλεία και τις υφιστάμενες υποδομές έχει αρκετές δυσκολίες: «Δεν περπατάει», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για τις μάσκες όλα δείχνουν ότι ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης των ειδικών βαίνουμε προς αυστηρότερη σύσταση της χρήσης της. Πάντως από την πρώτη στιγμή κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι το όπλο της μάσκας δεν μπήκε ποτέ στην υγειονομική φαρέτρα. Άλλωστε η χρήση της είναι υποχρεωτική ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπου καταγράφεται συγχρωτισμός ή συρροές.

Η κυβέρνηση πάντως έχει και άλλες διαθέσιμες επιλογές στο υγειονομικό «οπλοστάσιο». Μια από αυτές είναι η κατάργηση της μουσικής, απόφαση που θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα διαγράψουν τα κρούσματα. Τελευταία εναλλακτική θεωρούνται για το Μέγαρο Μαξίμου τα τοπικά lockdown, λύση που εφαρμόστηκε και πέρυσι το καλοκαίρι στον Πόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ