ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ν. Δένδιας

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ν. Δένδιας
INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συμμετείχε σε άτυπο πρόγευμα εργασίας με προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.

Το πρόγευμα παρέθεσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στα μέλη του ΣΕΥ.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, το Φράγμα της Αναγέννησης στην Αιθιοπία (Grand Ethiopian Renaissance Dam/GERD), καθώς και οι σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Έχουμε ένα ενδιαφέρον Συμβούλιο σήμερα. Καταρχήν, ήδη το πρωί υπήρξε ένα πρωινό εργασίας με τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Σάμεχ Σούκρι, με μια ευρεία συζήτηση για τα θέματα της περιοχής. Υπάρχει το γεύμα με τον Γιαίρ Λαπίντ, με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Και επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσει για το επίπεδο των τουρκικών προκλήσεων και τι συμβαίνει γενικά ως προς το Κυπριακό. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, όπως το Αφγανιστάν, και επίσης εγώ θα ενημερώσω για τις επαφές μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και τα προβλήματα που η τρομοκρατία δημιουργεί στην Υποσαχάρια Αφρική. Σας ευχαριστώ πολύ», δήλωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τις γεωπολιτικές προεκτάσεις των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, την υπό επεξεργασία Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ και τις εξελίξεις στην Αιθιοπία και ιδιαίτερα την περιοχή του Τιγκρέι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπό το λήμμα «τρέχουσες υποθέσεις» αναμένεται να εξετασθούν η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στον Λίβανο, στον Νότιο Καύκασο, τη Λιβύη και τη Λευκορωσία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναμένεται, επίσης, όπως αναφέρεται, να υπάρξει ενημέρωση από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ενόψει και της εξαγγελθείσας για τις 20 Ιουλίου παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα.

Ο κ. Δένδιας, από την πλευρά του, αναμένεται να ενημερώσει για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή του Σαχέλ, υπό το φως της πρόσφατης συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα.

Τέλος, στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας του Συμβουλίου έχει προγραμματισθεί άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ