ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορέλ προς Ερντογάν: Μακριά από προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια

Μπορέλ προς Ερντογάν: Μακριά από προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Τη σταθερή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο παράλληλα με την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα Βαρώσια -υπό το φως της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα-, εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από προκλητικές ενέργειες».

«Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες δε θα έχουμε λόγο για σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των «27» στις Βρυξέλλες.

Ο 'Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική κάλεσε τις τουρκικές αρχές να μην δημιουργήσουν μία κατάσταση που θα μπορούσε να αντιβαίνει στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στην περιοχή των Βαρωσίων. Η ΕΕ μέσω της προέδρου της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε επανειλημμένα το καθεστώς των Βαρωσίων και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές, να μην δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών» επισήμανε.

«Το καθεστώς των Βαρωσίων ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και είναι σημαντικό, καθώς οι δύο πρόεδροι έχουν απευθυνθεί απευθείας στο ανώτατο επίπεδο στις αρχές της Τουρκίας, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες» επισήμανε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματοποίηση συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

«Εργαζόμαστε προσπαθώντας να αποφύγουμε κάθε είδους προβλήματα, προσπαθώντας να αποφύγουμε να παγιδευτούμε ξανά σε μια αρνητική δίνη. [..] Επιθυμία μας είναι να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού» συνέχισε και παράλληλα τόνισε:

«Οι υπουργοί σήμερα απέρριψαν επίσης τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και σε αυτό είμαστε σταθερά ενωμένοι».

Τις επαπειλούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια συζήτησαν νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνάντηση που είχαν από κοινού με τον Ζοζέπ Μπορέλ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο κ. Χριστοδουλίδης επρόκειτο να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου -εν όψει και της εξαγγελθείσας για τις 20 Ιουλίου παράνομης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τυχόν νέες παράνομες ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας στα Βαρώσια θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» όχι μόνο για την επανέναρξη της διαδιαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά για την ίδια την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

«Αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες παράνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα, όχι μόνο της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά πιο σημαντικά, της επίτευξης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης» είχε δηλώσει προ ημερών.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του σήμερα, Κυριακή, ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι θα ήθελε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να ήταν σαφέστερος όσον αφορά τα θέματα της Αμμοχώστου και γενικότερα.

Κληθείς να αναφερθεί στο περιεχόμενο του προσχεδίου της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «μελετώνται σημείο προς σημείο τα όσα καταγράφονται και οι όποιες παρατηρήσεις θα διαβιβαστούν εντός των επόμενων ημερών».

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σε «ίσα έμφυτα δικαιώματα», ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «είναι γνωστό ότι και στην Ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και στο Σύνταγμα του 1960 αναγνωρίζεται μια μορφή δικαιωμάτων ενυπαρχόντων στον λαό της Κύπρου είτε αυτοί είναι Τουρκοκύπριοι, είτε Ελληνοκύπριοι».

Ως προς τη χρονική στιγμή που επιλέγει αυτές τις αναφορές ο ΓΓ, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «βεβαίως δεν είμαι ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ, ενδεχόμενα είναι μια ορθή εκδοχή αυτού που παρερμηνεύοντας το οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να το μετατρέψουν σε κυριαρχική ισότητα».

Ερωτηθείς ακόμη αν θα προβεί σε ενέργειες για την Αμμόχωστο εν όψει και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα, επισήμανε.

«Στις 14 Ιουλίου θα γίνει η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, θα συζητήσουμε την όλη κατάσταση, το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες και βεβαίως τα όσα επαπειλούνται προκειμένου μέσα από τις δηλώσεις Ερντογάν ή τις πράξεις της Τουρκίας και αφορούν τον εποικισμό ή περαιτέρω βήματα που αλλάζουν το στάτους κβο της Αμμοχώστου».

Από ευρωπαϊκής πλευράς, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει επαναλάβει τις τελευταίες ημέρες -τόσο κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, όσο και σε ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο- την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, η πρόεδρος της Κομισιόν έχει υπογραμμίσει ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Τούρκο πρόεδρο, του έχει μεταφέρει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα.

«Του μετέφερα ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα, ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της επίσκεψης και ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οτιδήποτε παραπέμπει στην πρόταση για λύση δύο κρατών» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στις 6 Ιουλίου από το Στρασβούργο, και προσέθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τη θέση και τη στάση της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα.

Κατά την ακόλουθη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 8 Ιουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν διαμήνυσε εκ νέου:

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είμαστε σταθεροί σε αυτό και άκρως ενωμένοι. [...] Στεκόμαστε στο πλευρό σας. Το ξεκαθάρισα αυτό στη τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον πρόεδρο Ερντογάν. Οπότε να είστε βέβαιοι ότι έχετε την υποστήριξη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ