ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα: Το παρασκήνιο των αποφάσεων - Πώς φτάσαμε στο μήνυμα Μητσοτάκη

Νέα μέτρα: Το παρασκήνιο των αποφάσεων - Πώς φτάσαμε στο μήνυμα Μητσοτάκη
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το καρέ των εμπροσθοβαρών μέτρων αλλά και των προσαρμογών, το οποίο ο πρωθυπουργός στο χθεσινό μήνυμα του υπέδειξε ως μονόδρομο για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεμπόδιστης μετάλλαξης «Δέλτα», ήταν έστω και με παραλλαγές στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και ημέρες.

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους», ήταν η γραμμή που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη.

Οι συντεταγμένες στην κυβερνητική πυξίδα ήδη από την περασμένη Πέμπτη έδειχναν την προετοιμασία και σε παραλλαγές του αρχικού προσανατολισμού. Αυτό μαρτυρούσε η ανάλυση μετά την εξαντλητική αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης και ταυτόχρονα η προβολή της επίδρασης του νέου στελέχους στην εξέλιξη της πανδημίας και πρόδιδαν οι φειδωλές αναφορές στελεχών της κυβέρνησης.


Η προαναγγελία της κυβερνητικής εκπροσώπου πριν από 96 ώρες για την πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει νωρίτερα το χαρτί της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σηματοδοτούσε ουσιαστικά το πέρασμα στην τροχιά της υλοποίησης.
Η εντολή που έδειχνε να έχει δοθεί ήταν έως εχθές να μορφοποιηθούν οι ανανεωμένοι άξονες του επιχειρησιακού πλάνου. Άλλωστε για την εφαρμογή τόσο της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς όσο και των τροποποιήσεων στο πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων σε όλο το φάσμα της ψυχαγωγίας, υπάρχουν πολλαπλές πτυχές που πρέπει να διευθετηθούν σε νομικό επίπεδο αλλά και τη σκοπιά των logistics.

Το παρασκήνιο

Στην πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας, έγινε μια αναλυτική επισκόπηση των δεδομένων αλλά και των αποτελεσμάτων της προετοιμασίας. Οι διαβουλεύσεις διέλαβαν πυρετώδη χαρακτήρα, και μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς, το κυβερνητικό επιτελείο συνεδρίασε εκ νέου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Την ειλημμένη απόφαση για την αναπροσαρμογή των πλάνων συνόδευε και ένα ερωτηματικό. Εάν θα γινόταν δεκτή η εισήγηση να βγει μπροστά ο πρωθυπουργός για να προσδώσει στο μήνυμα τη δική του προσωπική εγγύηση και σφραγίδα για τον απαραίτητο χαρακτήρα των μέτρων, όπως και σε όλες τις κρίσιμες καμπές της υγειονομικής κρίσης.

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν την οριστικοποίηση της κίνησης ειδικού πολιτικού βάρους, να οριστικοποιείται λίγο πριν η κυβερνητική εκπρόσωπος μπει στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών των ΜΜΕ. «Καθίσταται αναγκαία και η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής μας. Έτσι, μέχρι αύριο o Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας», ήταν το σήμα που έστειλε η Αριστοτελία Πελώνη, προτού ανοίξει ο νέος κύκλος των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου και τελικώς πραγματοποιηθεί η μαγνητοσκόπηση του μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι διευκρινίσεις

Τα φώτα σήμερα στρέφονται στην εξειδίκευση των μέτρων που θα γίνει από τους υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στις 12.30 το μεσημέρι στο στρατηγείο της οδού Αριστοτέλους. Πρωτίστως αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί το «ποινολόγιο» που θα ισχύσει για τους υγειονομικούς στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρεωτικότητα που θα ενεργοποιηθεί από την 1η του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Κατά ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται να έχει μια διαβάθμιση και θα προβλέπει από τη μετάθεση σε μη – μαχιμο πόστο έως και την αναστολή εργασίας, που ισοδυναμεί με άδεια άνευ αποδοχών, όπως και για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές.

Για το ανθρώπινο δυναμικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούσαν στο CNN Greece, ότι το αυστηρό πλαίσιο της απευθείας αναστολής εργασίας επελέγη με δεδομένo τον ευάλωτο χαρακτήρα των δομών και των απασχολούμενων σε αυτές, αλλά και εξαιτίας των ποσοστών εμβολιασμού, τα οποία όπως εξηγούσαν «θα μπορούσαν να είναι καλύτερα». Στο μέτωπο των κλειστών χώρων, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για αμιγείς χώρους με αυξημένες και προκαθορισμένες πληρότητες, κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, επίσης θα περιλαμβάνει μια διαβάθμιση.

Το 85% στο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου, θα είναι υψηλότερο ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, πιθανότατα σε μια αντεστραμμένη κλίμακα, δηλαδή μεγαλύτερος αριθμός για μικρότερες επιχειρήσεις ώστε να υποστηριχθεί η βιωσιμότητά τους.Κομβικό ρόλο σε όλο το εγχείρημα θα διαδραμτίσει η εφαρμογή που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης με την οποία θα ελέγχεται η γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ