ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Μόνο για καθήμενους η εστίαση μέχρι τις 31/8 - Κλειστοί χώροι μόνο με εμβολιασμένους

Κορωνοϊός: Μόνο για καθήμενους η εστίαση μέχρι τις 31/8 - Κλειστοί χώροι μόνο με εμβολιασμένους
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Giannakouris

Κίνητρα αλλά και αυστηρά πρόστιμα προβλέπει το πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσαν την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εξειδικεύοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού καθώς και τους χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης.

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκανε γνωστό χθες ξεπεράσαμε μετά από πολύ καιρό τις 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται πως τα κρούσματα αναμένεται να πλησιάσουν σήμερα τα 3.000, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ακολούθως ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό:

Α) Όλου του προσωπικού (υγειονομικού, διοικητικού, υποστηρικτικού) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕ

και

Β) Όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας

Περισσότερα για αυτά διαβάστε ΕΔΩ.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξειδικεύοντας τις αποφάσεις για την εστίαση και την ψυχαγωγία είπε:

-Έως 31/8 επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Ο υπουργός υπογράμμισε: «το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων. Η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Τα ημερήσια κρούσματα διεθνώς αυξάνονται. Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος στην Ελλάδα, να εμφανίζεται συγκροτημένη εικόνα, να λειτουργούν οι επιχειρήσεις απρόσκοπτα και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Με γνώμονα το κοινό συμφέρον έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα».

-Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωρητικότητας.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία

Αθλητικοί αγώνες

Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά και για ανήλικους με σελφ τεστ στο στο 5% -από το 85% - της χωρητικότητας.

Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

H σήμανση των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Πρόστιμα

Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τμ και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας.

Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες

Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων βάση αποδεικτικού υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε εδώ όλες τις ανακοινώσεις:

Μέτρα για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - εστίαση - ψυχαγωγία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ