ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Υγείας - UNICEF: Συνεργασία για την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και νέων

Υπ. Υγείας - UNICEF: Συνεργασία για την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και νέων
Υπουργείο Υγείας

Τετραετή συνεργασία με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων στην χώρα μας ανακοίνωσαν σήμερα το υπουργείο Υγείας και το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, μέσα από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας. «Η επένδυση στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών είναι η μόνη ασφαλής και αποδοτική επένδυση, που μπορεί να κάνει ένα κράτος, γιατί το μέλλουν κάθε κοινωνίας είναι τα παιδιά της» δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Όπως τόνισε η κυρία Ράπτη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχεδόν διπλασιάστηκε ο εθισμός των παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο. Οι διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου άγγιξαν το 50% με υπερβολικό άγχος, φοβίες, καταθλιπτικό συναίσθημα, αλλά και αίσθημα παραίτησης και έλλειμμα προοπτικής ανάμεσα σε παιδιά και νέους.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε αύξηση στις διατροφικές διαταραχές, πολυφαγία και ανορεξία σε παιδιά και εφήβους, ανεξαρτήτως πολιτισμικής προέλευσης.

Η υφυπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον Διπλωματικό Εκπρόσωπο του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα κ. Luciano Calestini, καθώς και το επιτελείο του Οργανισμού για τη γόνιμη συνεργασία.

«Η Ψυχική Υγεία παιδιών και νέων αποτελεί προτεραιότητα για τη UNICEF παγκοσμίως, ειδικά καθώς πορευόμαστε προς την εποχή της ανασυγκρότησης και αποκατάστασης μετά την πανδημία COVID-19» δήλωσε από την πλευρά του ο Luciano Calestini κατά την τελετή υπογραφής.

«Η έγκαιρη ανίχνευση, η πρόληψη, η πρόσβαση σε ποιοτικές κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας αλλά και η εξάλειψη του στίγματος γύρω από ψυχικές και διατροφικές διαταραχές θα αποτελέσουν τον πυρήνα της προσέγγισής μας. Τέλος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ειδικά τα πιο περιθωριοποιημένα παιδιά και νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ενεργειών μας και ότι κυβέρνηση, διεθνείς οργανισμοί, ιδιωτικός τομέας, ΜΜΕ, εκκλησία, ακαδημαϊκή κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά συνεργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί στην Ελλάδα είναι υγιές και απολαμβάνει κάθε του δικαίωμα» πρόσθεσε.

Το τετραετές Σύμφωνο συντάχθηκε με γνώμονα τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθώς και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Βασικοί πυλώνες της συνεργασίας αφορούν στην:

  • Ενίσχυση της ποιοτικής έρευνας και της ανάλυσης δεδομένων αναφορικά με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες όλων των παιδιών και των εφήβων,
  • Καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ ψυχικής υγείας και διατροφικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα,
  • Κατάρτιση και ενίσχυση δεξιοτήτων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην υποστήριξη της ψυχικής υγεία των παιδιών και εφήβων,
  • Διεύρυνση και ενίσχυση της πρόσβασης με καινοτόμες δράσεις σε κοινοτικές δομές πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών, καθώς και στην
  • Ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, των παιδιών και των οικογενειών τους για την αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων, και τη
  • Δημιουργία δράσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, συμπεριλαμβανομένων του άγχους, της θλίψης, της βίας και των διατροφικών διαταραχών, τα οποία αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της συνεργασίας μας.

Τέλος, Υπουργείο Υγείας και UNICEF τόνισαν ότι «μόνο με τη συνεργασία όλων των φορέων υποστήριξης, διεθνών, δημοσίων και ιδιωτικών μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον των παιδιών μας σε γερές και υγιείς βάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ