ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Στόχος να αποτρέψουμε τετελεσμένα με την παρουσία Ερντογάν στα κατεχόμενα

Αναστασιάδης: Στόχος να αποτρέψουμε τετελεσμένα με την παρουσία Ερντογάν στα κατεχόμενα
INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι προσπάθειές έχουν στόχο να αποτραπούν τετελεσμένα εκ μέρους της Τουρκίας με την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα ή με τις όποιες εξαγγελίες του για την Αμμόχωστο, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, υπό την προεδρία του με θέμα τις εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε, παράλληλα, ότια αναμένει τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αντιδράσουν αναλόγως των κινήσεων της Τουρκίας.

Προσερχόμενος στη δεξίωση που παραθέτει η πρέσβειρα της Γαλλίας, με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, και ερωτηθείς αν τα μέτρα που εξετάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου είναι ικανά για να ανατρέψουν τις τουρκικές προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η κάθε προσπάθεια είναι για να αποτραπούν τα όποια τετελεσμένα θα επιδιώξει η Τουρκία μέσα από την παρουσία ή τις όποιες εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Γαλλία προεδρεύει τώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ερωτηθείς αν οι προσπάθειες που γίνονται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο θα αποδώσουν, ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε.

«Σίγουρα γίνονται διαβήματα και αυτό που αναμένω είναι τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αντιδράσουν αναλόγως των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει ήδη προειδοποιήσει προ ημερών ότι τυχόν νέες παράνομες ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας στα Βαρώσια θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» όχι μόνο για την επανέναρξη της διαδιαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά για την ίδια την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

«Αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες παράνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα, όχι μόνο της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά πιο σημαντικά, της επίτευξης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης» είχε δηλώσει.

«Η Γαλλία αποτελούσε πάντα στρατηγικό εταίρο»

Στο χαιρετισμό του στη δεξίωση της πρεσβείας της Γαλλίας, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε αισθήματα βαθιάς εκτίμησης προς τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη σε σχέση με τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Όσον αφορά το Κυπριακό -και παρά την αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει σαν αποτέλεσμα της εκτροπής από τη βάση λύσης, όπως ετέθη στη Γενεύη, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για πολλοστή φορά πως θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών υπό την αιγίδα πάντα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ» επισήμανε.

«Αυτό που επιδιώκουμε και στοχεύουμε δεν είναι παρά η απαλλαγή της Κύπρου από τα όποια στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και ξένες εξαρτήσεις. Αυτό που επιθυμούμε είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κάθε Κύπριου πολίτη. Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένα κράτος που θα σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, που πριν και πάνω από όλα θα σέβεται τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

»Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως για την Κυπριακή Δημοκρατία, η Γαλλία πάντοτε αποτελούσε στρατηγικό εταίρο και υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησής μου, για περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των ήδη εξαίρετων μας σχέσεων σε διμερές, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο» συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο ίδιος τόνισε ότι «η συμμετοχή της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας TOTAL στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου έχει αναμφίβολα διανοίξει νέους ορίζοντες όσον αφορά τις συνεργασίες μας στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής, μεταξύ άλλων, και η παρουσία της Γαλλίας στη MED7».

Επεσήμανε, δε, ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τις εξελίξεις και τις ασύμμετρες απειλές στην περιοχή, όπως και το ίδιο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, έχοντας ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.

Αμμόχωστος: Η Κύπρος στέλνει επιστολή-διάβημα σε διεθνείς φορείς

Επιστολή-διάβημα για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου απέστειλε, εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου, προς τους προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προς τους προέδρους των Κοινοβουλίων χωρών της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Στην επιστολή της, η κ. Δημητρίου αναφέρει ότι, συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 και του βίαιου εκτοπισμού των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου, η περίκλειστη περιοχή παρέμεινε έκτοτε μια «πόλη φάντασμα».

Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής επισημαίνει ότι, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 και 789, που καλούν για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και αντίθετα με τις πρόνοιες άλλων σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία προχωρά στο σταδιακό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου για εκμετάλλευση.

Κυνικά, η Τουρκία και η υποτελής διοίκησή της στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζει η πρόεδρος της Βουλής, καλούν τους Ελληνοκύπριους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, δελεάζοντάς τους να αποταθούν στη λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας», για να αμφισβητήσουν στη συνέχεια τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας τους.

Εμφανώς, αναφέρει η κ. Δημητρίου, οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος των επιδιώξεων της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους και στη θάλασσα, ενώ η τουρκική πλευρά αξιώνει λύση δύο κρατών. Οι διχοτομικές θέσεις της Τουρκίας, τονίζει η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο συμφωνημένο πλαίσιο για επίλυση του Κυπριακού και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Άλλωστε, προσθέτει, έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Οι εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, υπογραμμίζει η ίδια, υπονομεύουν σοβαρά τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προς επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας, επισημαίνει η κ. Δημητρίου, αποτελεί πηγή ανησυχίας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου καλεί τους ομολόγους της να ασκήσουν την επιρροή τους προκειμένου η Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να εγκαταλείψει την προκλητική συμπεριφορά της και να ανακαλέσει τους παράνομους σχεδιασμούς της για την Αμμόχωστο.

Μπορέλ προς Ερντογάν: Μακριά από προκλήσεις στα Βαρώσια

Τη σταθερή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο παράλληλα με την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα Βαρώσια -υπό το φως της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα-, εξέφρασε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από προκλητικές ενέργειες».

«Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες δε θα έχουμε λόγο για σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των «27» στις Βρυξέλλες.

Ο 'Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική κάλεσε τις τουρκικές αρχές να μην δημιουργήσουν μία κατάσταση που θα μπορούσε να αντιβαίνει στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στην περιοχή των Βαρωσίων. Η ΕΕ μέσω της προέδρου της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε επανειλημμένα το καθεστώς των Βαρωσίων και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές, να μην δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών» επισήμανε.

«Το καθεστώς των Βαρωσίων ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και είναι σημαντικό, καθώς οι δύο πρόεδροι έχουν απευθυνθεί απευθείας στο ανώτατο επίπεδο στις αρχές της Τουρκίας, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες» επισήμανε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματοποίηση συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

«Εργαζόμαστε προσπαθώντας να αποφύγουμε κάθε είδους προβλήματα, προσπαθώντας να αποφύγουμε να παγιδευτούμε ξανά σε μια αρνητική δίνη. [..] Επιθυμία μας είναι να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού» συνέχισε και παράλληλα τόνισε:

«Οι υπουργοί σήμερα απέρριψαν επίσης τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και σε αυτό είμαστε σταθερά ενωμένοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ