ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η υποχρεωτικότητα, τα covid free μαγαζιά και το Plan B της κυβέρνησης

Η υποχρεωτικότητα, τα covid free μαγαζιά και το Plan B της κυβέρνησης
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Να μην επισκιάσει η μίνι αναταραχή από τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου τον βασικό στόχο στη νέα αφετηρία της εμβολιαστικής εκστρατείας θέλει η κυβέρνηση.

Τα αντανακλαστικά που ενεργοποιήθηκαν δεν συνόδευε μόνο η απομάκρυνση από τη δημόσια συζήτηση οποιασδήποτε συσχέτισης της υποχρεωτικότητας με τις απολύσεις. Ήταν εξίσου ευκρινής και εμφατική η μετάδοση του μηνύματος ότι η νέα φάση αποβλέπει στην ενθάρρυνση των δύσπιστων να μπουν κάτω από την «ομπρέλα» της επιχείρησης «Ελευθερία». Περαιτέρω δε, κυβερνητικά στελέχη, αναδείκνυαν τον πρόωρο χαρακτήρα οποιασδήποτε συζήτησης, για την ένταξη και άλλων ομάδων στο καθεστώς της υποχρεωτικότητας.

Όπως έγραφε το CNN Greece η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά στην υλοποίηση της και με την εισαγωγή της νομοθετικής ρύθμισης θα επιδιώξει την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της στους αριθμούς των εμβολιασμών. Αυτός θα είναι ο βασικός δείκτης από τον οποίο θα εξαρτηθεί, εάν στην επαναξιολόγηση που θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα δηλαδή θα έχουν παρέλθει τα δυο ορόσημα της υποχρεωτικότητας, θα απαιτηθεί μια αλλαγή πλεύσης. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι η ποινή της αναγκαστικής άδειας άνευ αποδοχών, δεν μπορεί να ισχύσει επ’αόριστον, και έπειτα από αυτό το χρονικό σημείο θα κριθούν τα επόμενα βήματα.

Βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού η κωδικοποίηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για το ανθρώπινο δυναμικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και του προσωπικού των Δομών Υγείας, εμβολιασμών θα γίνει σε άρθρα νομοσχεδίου και θα εξειδικευτεί περαιτέρω με υπουργική απόφαση την επόμενη εβδομάδα. Κατά πάγια πρακτική η νομοθετική κωδικοποίηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα περάσει επίσης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και την Επιτροπή Βιοηθικής.

Άλλωστε ταυτόχρονα με τους εμβολιασμούς το βάρος πέφτει στην επιτυχή και ασφαλή λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων. Εντός της ημέρας, αναμένεται η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα αποκρυσταλλώνεται η εφαρμογή των προσαρμογών στον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων της εστίασης και της διασκέδασης αποκλειστικά για εμβολιασμένους, από αύριο Παρασκευή έως και τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου.
Νούμερο ένα γρίφος είναι η ταυτοποίηση ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού είναι και το πρόσωπο που έχει εμβολιαστεί. Όπως περιγράφεται από υψηλόβαθμα στελέχη, αυτή τη στιγμή υφίστανται δυο γραμμές άμυνας με την ενεργοποίηση των οποίων μπορεί να αντιμετωπιστεί η πλαστοπροσωπία. Η ταυτοποίηση να γίνεται από τον καταστηματάρχη αμέσως μετά τον έλεγχο γνησιότητας μέσω της ειδικής εφαρμογής με τον οποίο θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εξηγούν ότι κατά αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα αποφύγουν και το πρόστιμο εάν σε έναν έλεγχο που θα γίνει εκ των υστέρων από τις αρμόδιες αρχές διαπιστωθεί το συγκεκριμένο αδίκημα.

Όπως μεταδίδεται από ορισμένους παράγοντες της αγοράς η εμπλοκή και στο κομμάτι της ταυτοπροσωπίας καθώς θα επιβαρύνει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς θα μεγεθύνει τη χρονική διάρκεια αναμονής για την είσοδο των πελατών στα καταστήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα είναι, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο των δειγματοληπτικών ελέγχων που θα διενεργούνται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα υπόλοιπα σώματα που θα αναλάβουν το βάρος της εποπτείας για την τήρηση των μέτρων.

Και από την πλευρά των ελεγκτικών μηχανισμών αναγνωρίζονται οι δυσκολίες στην εφαρμογή. Ωστόσο εν αναμονή του σήματος από τα συναρμόδια υπουργεία, καταστρώνονται τα σχέδια για ελέγχους-σκούπα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανάλογα με τον αριθμό των καταγγελιών αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων σε σημεία της επικράτειας, θα γίνονται έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα των περιοχών και όχι μόνο για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ