ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Από σήμερα τα ραντεβού για εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών

Κορωνοϊός: Από σήμερα τα ραντεβού για εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών.

Όπως ενημερώνει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα το απόγευμα.

Το ραντεβού για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών μπορεί να κλειστεί από τους γονείς και κηδεμόνες μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με τη χρήση των κωδικών taxisnet, καθώς και μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείου με την προσκόμιση στοιχείων ταυτοποίησης του γονέα/κηδεμόνα και του παιδιού.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με το σκεύασμα της Pfizer, τεχνολογίας mRNA που διαθέτει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστών αρχών για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα οι έφηβοι θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες του.

Στην παρούσα φάση η πλατφόρμα «ανοίγει» για τα παιδιά που είναι γεννημένα έως 31/12/2005.

Ωστόσο, σε προσεχείς συνεδριάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πρόκειται να εξεταστεί και η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού στα παιδιά από 12 ετών, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ως προς τη διαθεσιμότητα του εμβολίου της Pfizer, το οποίο είναι και αυτό που θα χορηγείται στους εφήβους, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε, παράλληλα, πως σύντομα όλοι οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο, και επίκεινται σχετικές ανακοινώσεις.

Μεγάλο βάρος της εκστρατείας εμβολιασμού πέφτει πλέον στις νεότερες ηλικίες αλλά και σε μια σημαντική μερίδα πολιτών άνω των 50 που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν.

Την εβδομάδα που μας πέρασε έσπασε το φράγμα του 70% πλήρως εμβολιασμένων για τα άτομα άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, στους πολίτες άνω των 60 ετών, το 71,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, το 75,5% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει κοντά στο 80% αν υπολογίσουμε τα ραντεβού.

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουμε τα 9,5 εκατ. εμβολιασμών στη χώρα από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία».

Αγγίζουν πλέον τα 5,5 εκατ. όσοι έχουν εμβολιαστεί με τη α' δόση του εμβολίου και τα 4,5 εκατ. όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ