ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Το νέο κύμα πανδημίας θα πλήξει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία

Πέτσας: Το νέο κύμα πανδημίας θα πλήξει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ξεκάθαρος πως αν υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας, αυτό θα πλήξει τους ανεμβολίαστους και όχι την οικονομία, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πως δεν είμαστε στη φάση ενός νέου lockdown.

Σε ό,τι αφορά στα ραντεβού για εμβολιασμό ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον Ant1 είπε ότι ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός τις τελευταίες 10 μέρες, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «ο χρόνος είναι αντίπαλος μας σε αυτή την συγκυρία, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε». Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για τα νούμερα του εμβολιασμού για το επόμενο διάστημα, ωστόσο σημείωσε ότι τώρα λόγω των μεταλλάξεων το τείχος ανοσίας ανεβαίνει στο 80%, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αλλά και τη δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, σχετικά με απολύσεις ανεμβολίαστων είπε πως μένει στην ανασκευή της δήλωσης στην οποία προχώρησε η ίδια. Ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Υπάρχει πρόβλημα αν στα νοσοκομεία το υγειονομικό προσωπικό δεν έχει εμβολιαστεί, τόνισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι «στο μέτρο της αναστολής που προχώρησε η κυβέρνηση δείχνει τον ορίζοντα στους ανθρώπους που εργάζονται στο σύστημα υγείας». Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς είπε ότι υπάρχει ανησυχία από γονείς και τόνισε ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να είμαστε έτοιμοι για τον Σεπτέμβριο. «Το άρθρο 5 είναι σοφό άρθρο και δίνει την δυνατότητα στο ΣτΕ να κρίνει την είναι συνταγματικό και τι όχι», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό ο κ. Πέτσας τόνισε ότι τώρα έχουμε την δυνατότητα να έχουμε περισσότερα εμβόλια και αυξάνεται η δυνατότητα να γίνεται η μεταφορά ασθενών σε εμβολιαστικά κέντρα με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Όπως είπε σε απομακρυσμένες περιοχές κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έκαναν και κατ’ οίκον εμβολιασμούς και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια διαστακτικότητα από ιδιώτες γιατρούς να πάνε σε αποκακρυσμένες περιοχές.

Τέλος, αναφερόμενος στα συλλαλητήρια αντιεμβολιαστών είπε ότι «είναι ανησυχητική η εικόνα για τους ίδιους» και πρόσθεσε ότι «το ποσοστό των αντιεμβολιαστών δεν είναι αποτρεπτικό για να χτίσουμε τείχος ανοσίας».

«Έχουμε συμμάχους και την κοινωνία και την Εκκλησία στην προσπάθεια του εμβολιασμού», τόνισε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας ότι «με όσους έχω μιλήσει κανείς δεν είναι απέναντι. Το θέμα των μοναστηριών το βλέπουμε και ψάχνουμε λύσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ