ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Wikileaks: Επιστολή Παπαδημούλη στον Σουλτς για τις αποκαλύψεις

Wikileaks: Επιστολή Παπαδημούλη στον Σουλτς για τις αποκαλύψεις
Δημήτρης Παπαδημούλης (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την ανησυχία του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks εκφράζει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ζητά τη συμβολή του για την γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στην επιστολή του, που απευθύνεται και στους προέδρους των πολιτικών Ομάδων και τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, Ρ. Γκουαλτιέρι, ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι τέτοιες προσπάθειες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως η οικονομική και προσφυγική κρίση, ζητήματα ασφαλείας, το βρετανικό δημοψήφισμα.

Χαρακτηρίζει μάλιστα εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησε στην κίνηση αυτή, έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε Πρόεδρε Μάρτιν Σουλτς,
Αξιότιμε κε Γκουαλτιερι και Πρόεδροι πολιτικών ομάδων

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των wikileaks σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την πρόθεση του ΔΝΤ για άσκηση ισχυρών πιέσεων προς την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μας γεννούν βαθύτατη ανησυχία.

Χρειάζεται από την πλευρά μας μια ενιαία και σαφής στάση απέναντι σε κινήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την 1η Απρίλιου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή σας είναι απαραίτητη.

Είναι εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου. Είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιθυμούν την καθυστέρηση της αξιολόγησης για να προκληθεί οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα και σχεδιάζουν την δημιουργία πιστωτικού γεγονότος για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Τέτοιες προσπάθειες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως η οικονομική και προσφυγική κρίση, ζητήματα ασφαλείας, το βρετανικό δημοψήφισμα.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει και εφαρμόσει την συμφωνία του Ιουλίου, προχωρώντας σε πολλές και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις, συμμετέχοντας στις συνομιλίες και δείχνοντας πάντοτε καλή πίστη. Περιμένουμε την ίδια στάση από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι να βάζουμε τεχνητά εμπόδια.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει κίνητρα και ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία.

Με εκτίμηση,
Δημήτρης Παπαδημούλης
Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής Αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης

Αποκαλύψεις Wikileaks: Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη, λέει ο πρωθυπουργός

Αποκαλύψεις Wikileaks: Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Αποκαλύψεις Wikileaks: Αποτρόπαιες οι σκέψεις του Πόουλ Τόμσεν, λέει ο Γιώργος Σταθάκης

Αποκαλύψεις Wikileaks: Στα χαρακώματα Μαξίμου-ΔΝΤ για τις απειλές Τόμσεν περί χρεοκοπίας

Αποκαλύψεις Wikileaks: Oι διεθνείς αντιδράσεις

Αποκαλύψεις Wikileaks: Έριδες για την προέλευση του εγγράφου προκαλεί το όνομα της Βελκουλέσκου

Συνεδρίαση στο Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις από τα Wikileaks

ΔΗΜΟΦΙΛΗ