ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταδικάζει τις δηλώσεις Ερντογάν ο ΣΥΡΙΖΑ - Να ενεργοποιηθούν η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ

Καταδικάζει τις δηλώσεις Ερντογάν ο ΣΥΡΙΖΑ - Να ενεργοποιηθούν η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταδικάζει τις «απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του και σημειώνει ότι «οποιαδήποτε τουρκική πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί στη διχοτόμηση είναι καταδικαστέα και απολύτως απαράδεκτη».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής».

Απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι οφείλει να συντονίσει τις ενέργειές της με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να αναληφθούν άμεσα οι δέουσες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και να σχεδιαστεί μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική λύσης που να αξιοποιεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ρόλο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περιοχή.

Τέλος υποστηρίζει ότι «μόνο με την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού κυρώσεων και την προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά- όχι με αφηρημένες αναφορές σε "αναστρεψιμότητα αποφάσεων" και δήθεν εγγυήσεις για "ήρεμα καλοκαίρια"».

«Προεδρικό μέγαρο» και «βουλή» ήταν τα «χαρμόσυνα νέα» του Ερντογάν από τα Κατεχόμενα

Η κατασκευή «προεδρικού μεγάρου» και κτιρίου «εθνοσυνέλευσης» στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και ένος πάρκου - κήπο του έθνους, όπως το χαρακτήρισε- ήταν τα πολυαναμενόμενα «χαρμόσυνα νέα» που είχε να ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «σύμβολα» μίας κρατικής οντότητας, υποστηρίζοντας ότι υπό αυτή την έννοια τα υφιστάμενα κτίρια είναι ακατάλληλα. Η ισχυρή «ΤΔΒΚ» πρέπει να έχει «ισχυρά σύμβολα εκπροσώπησης», ανέφερε. Μάλιστα, με έπαρση στο ύφος του και με αρκετή δόση ειρωνίας χαρακτήρισε το λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους «παράπηγμα (φαβέλα) που ξέμεινε από τους Άγγλους».

Σε μία ομιλία που είχε αρκετές εθνικιστικές κορώνες και ηρωικές αναφορές για την επέτειο της εισβολής, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές κατά τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ενοχλούνται από της ενότητα της Τουρκίας με τους Τουρκοκυπρίους. «Ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί και θα τους ξεμπροστιάσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα κάνει σχετικές αποκαλύψεις στην ομιλία του αύριο, Τρίτη.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού. «Δεν πρόκεται να χάσουμε άλλα πενήντα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η λύση πλέον βρίσκεται στα δύο κράτη και την «κυρίαρχη ισότητα» των δύο πλευρών.

Αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε όλες τις προτάσεις της Τουρκίας για δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου. της περιοχής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ