ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Ολοκληρώνεται η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Κύπρος: Ολοκληρώνεται η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
AP Photo/Nedim Enginsoy

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις από το ξενοδοχείο Concorde στο κατεχόμενο Κιόνελι, στις 13:30.

Θα προηγηθεί προσευχή, στις 6:00, στο νεόδμητο τζαμί Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά, καθώς η σημερινή ημέρα συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Στις 8:00 θα συμμετάσχει στην τελετή στο μνημείο του Ατατούρκ, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Στις 9:00 θα ξεκινήσει στρατιωτική παρέλαση, στην λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσούκ, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ και της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης που συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία με το βλέμμα στη «φιέστα» που σχεδιάζουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κατοχικό καθεστώς κατά την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα τώρα στα Βαρώσια και τις εξαγγελίες σχετικά με την ερημωμένη πόλη που δεν αποκλείεται να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος.

Ήδη τη Δευτέρα ο Ερντογάν ανακοίνωσε την κατασκευή από την Τουρκία «προεδρικού μεγάρου» και νέου κτηρίου για τη λεγόμενη «βουλή» στα κατεχόμενα εδάφη.

Ενόσω ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στα κατεχόμενα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πραγματοποίησε υψηλού συμβολισμού διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ σήμερα καταφθάνει στη Μεγαλόνησο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σήμερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, παρουσία του πρόεδρου της Κυπριακής της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ακολούθως, θα μεταβεί στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα όπου θα τελεσθεί το μνημόσυνο στην μνήμη πεσόντων.

Την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Λευκωσία ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέχεια επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Υπό το φως της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο Νίκος Δένδιας έχει διαμηνύσει εκ νέου ότι «δεν υπάρχει 'λύση δύο κρατών' στην Κύπρο», μήνυμα που έχει στείλει κατ' επανάληψη τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και υψηλόβαθμων κοινοτικών αξιωματούχων.

«Υπάρχει πρόταση δημιουργίας δύο κρατών από τη μεριά των Τούρκων, η οποία δεν αποτελεί λύση στο Κυπριακό. Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο κ. Δένδιας μέσα από τις σελίδες της αραβόφωνης εφημερίδας Asharq Al Aswat.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έχει επισημάνει από πλευράς του ότι οι προσπάθειές έχουν στόχο να αποτραπούν τετελεσμένα εκ μέρους της Τουρκίας με την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα ή με τις όποιες εξαγγελίες του για την Αμμόχωστο.

Ο ίδιος έχει τονίσει ότι αναμένει τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αντιδράσουν αναλόγως των κινήσεων της Τουρκίας.

Κύπρος: «Προεδρικό μέγαρο» και «βουλή» ήταν τα «χαρμόσυνα νέα» του Ερντογάν από τα Κατεχόμενα

Εκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατεχόμενη Κύπρο βρίσκονται ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ