ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαλτάς: Η παραίτηση Φαμπρ από το Φεστιβάλ Αθηνών οφείλεται σε παρεξήγηση

Μπαλτάς: Η παραίτηση Φαμπρ από το Φεστιβάλ Αθηνών οφείλεται σε παρεξήγηση
EUROKINISSI/ Γιάννης Παναγόπουλος

Σε παρεξήγηση που εξέθεσε και το υπουργείο, οφείλεται η παραίτηση του Γιαν Φαμπρ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

“Κατά τη γνώμη μου υπήρξε μια πάρα πολύ μεγάλη παρεξήγηση, που μας εξέθεσε όλους. Και εμάς ως Υπουργείο και ενδεχομένως αυτούς που πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις”, ανέφερε ο κ. Μπαλτάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

“Καταλαβαίνω το πρόβλημα τους, καταλαβαίνω γιατί υπήρξε αυτή η παρεξήγηση. Προφανώς και οι καλλιτέχνες είχαν τα δίκια τους, αλλά μπορούσαν να περιμένουν μια εβδομάδα για να δοθούν οι κατάλληλες διευκρινίσεις” πρόσθεσε, ενώ αναγνώρισε ότι το υπουργείο καθυστέρησε να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τις ελληνικές παραγωγές.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ελληνικές παραγωγές δεν θα αποκλείονταν από το Φεστιβάλ, αλλά θα επιλέγονταν από τους θεσμικούς παράγοντες του Φεστιβάλ και όχι από τον Φαμπρ, καθώς ο Βέλγος καλλιτέχνης δεν είχε τον χρόνο για να εξοικειωθεί με το ελληνικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Επιπλέον, υποστήριξε πως το σχέδιο του Φαμπρ για το ελληνικό φεστιβάλ είχε αρχή, μέση και τέλος με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελλήνων καλλιτεχνών και σημείωσε ότι ο Φαμπρ ήρθε ως εθελοντής γνωρίζοντας τα προβλήματα της Ελλάδας, με ετήσια αμοιβή μόλις 20.000 ευρώ.

Ο κ. Μπαλτάς διαβεβαίωσε ότι το Φεστιβάλ θα γίνει. “Θα γίνει λίγο διαφορετικό από ότι το περιμέναμε, ενδεχομένως λίγο χειρότερο, αλλά θα γίνει. Αύριο θα έχουμε τις ανακοινώσεις από το ΔΣ και για το όνομα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχετικά με τις αντιδράσεις από τη μετονομασία του σε Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σχολίασε: “ Η ονομασία του Φεστιβάλ είναι Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ. Είναι πάντοτε διεθνές και σε συνάφεια με τον έξω κόσμο. Ο Φαμπρ ήρθε να κάνει ένα βήμα παραπάνω, να παραγάγει εξωστρέφεια”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ