ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόντιος Πιλάτος» η Μέρκελ για Κυπριακό: Μην αποθαρρυνόμαστε από τις δηλώσεις Ερντογάν

«Πόντιος Πιλάτος» η Μέρκελ για Κυπριακό: Μην αποθαρρυνόμαστε από τις δηλώσεις Ερντογάν
Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP

«Οπισθοδρόμηση» και «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τις εξαγγελίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, καθώς και τα περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση» ανέφερε σημειώνοντας ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου».

«Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ήδη πετύχαμε κάποια μικρότερα βήματα» επισήμανε, προσθέτοντας:

«Αυτά [τα βήματα] γίνονται τώρα πιο δύσκολα, διότι σχετικά με την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος, σε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εστιάζει αποκλειστικά σε μία λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο βεβαίως δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή -και αυτό είναι δύσκολη δουλειά- στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό τώρα ήταν σίγουρα μία οπισθοδρόμηση, αλλά από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ