ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ θα αντιδράσει για τα Βαρώσια - Λύση δύο κρατών δεν υφίσταται

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ θα αντιδράσει για τα Βαρώσια - Λύση δύο κρατών δεν υφίσταται
Νίκος Αναστασιάδης και Σαρλ Μισέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου στις Βρυξέλλες Yves Herman, Pool via AP

Την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, καταδικάζοντας τις εξαγγελίες Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων και διαμηνύοντας προς την Τουρκία πως λύση δύο κρατών δεν υφίσταται. Ισχυρή αντίδραση της ΕΕ ζήτησε από πλευράς του ο Νίκος Αναστασιάδης.

Οι ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις και θέτουν σε κίνδυνο μελλοντικές συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ και ζητά πλήρη τήρηση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υπογράμμισα την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Νίκο Αναστασιάδη. Οι ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές συνομιλίες επίλυσης. Η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται. Είναι απαραίτητο να τηρούνται πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

O Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Σαρλ Μισέλ για τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας, κατά την παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και ειδικότερα τις νέες έκνομες ενέργειες σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ζητώντας την ισχυρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρξει αναστροφή τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Μάριο Πελεκάνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε πρόσφατα με τον Τούρκο πρόεδρο, οπότε είχε προβεί σε παραστάσεις προκειμένου να αποφευχθούν προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Σαρλ Μισέλ διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι ο ίδιος βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας πως και η ΕΕ θα αντιδράσει περαιτέρω αναλόγως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ