ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό Συμβούλιο: «Παράθυρο» για νέα αύξηση στον κατώτατο - 806.000 ραντεβού για εμβολιασμούς

Υπουργικό Συμβούλιο: «Παράθυρο» για νέα αύξηση στον κατώτατο - 806.000 ραντεβού για εμβολιασμούς
INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δύο ενδιαφέροντα στοιχεία για την επιχείρηση «Ελευθερία» παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Κάνοντας τον απολογισμό του και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι έχουν προγραμματιστεί συνολικά 806.000 ραντεβού.

Συνολικά χουν γίνει 10,2 εκ εμβολιασμοί. Το 53,29% του πληθυσμού (61,33% του ενήλικου πληθυσμού) έχουν κάνει την πρώτη δόση. Ταυτόχρονα στον εμβολιασμό των φιλοξενούμενων σε 11 δομές, καταγράφεται μέχρι στιγμής χαμηλό ενδιαφέρον. Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας τα συνολικά κρούσματα Covid 19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 25η θέση στην Ε.Ε., ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 18η θέση στη Ε.Ε. των 27.

«Θα επαναλάβω -για ακόμα μία φορά- ότι ο εμβολιασμός γίνεται συλλογικό καθήκον. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς», ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός.

Οι αποφάσεις για την υγεία

Το υπουργικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την κύρωση δυο συμβάσεων δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η πρώτη αφορά στη αφορά στη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου που θα ανεγερθεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης και η δεύτερη στη δωρεά PET CT στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Λάρισας.

«Υπήρξε διαχρονικό αίτημα δεκαετιών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά για το κοινό καλό. Είναι και ένα χειροπιαστό παράδειγμα, βέβαια, ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης για ένα νέο Ε.Σ.Υ. συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε στην εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατώτατος μισθός: «Παράθυρο» για νέα αύξηση

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην έκδοση απόφασης για τον καθορισμό του νόμιμου κατώτατου μισθού για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους όλης της χώρας στα 663 ευρώ και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας στα 29,62 ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύσουν από 1/1/2022, προκειμένου να έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της επανεκκίνησης.

Στην ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού: «Δεδομένου ότι υπάρχουν θετικές προβλέψεις για σημαντική οικονομική ανάκαμψη το 2022, εκτιμάται ότι στην επόμενη διαδικασία αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, θα υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη αύξηση του νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου».

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου έγινε μια επισκόπηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών αλλά και των υπολοίπων ενεργειών για την επιτάχυνση στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων. Σε αυτό το πεδίο εκτός από την ολοκλήρωση του πλαισίου για την εμπλοκή επαγγελματιών, δικηγόρων και λογιστών/φοροτεχνικών, για τη συμμετοχή τους στο πρότζεκτ της έκδοσης συντάξεων, είναι υπό επεξεργασία ρύθμιση για την επίσπευση εκδίκασης χιλιάδων συνταξιοδοτικών υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό για όσες συνταξιοδοτικές υποθέσεις εκκρεμεί ο προσδιορισμός πέραν της τριετίας, προβλέπεται η δυνατότητα να μην εισαχθούν στο ακροατήριο, αλλά να συζητηθούν εν συμβουλίω.

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με τις οποίες μεταξύ άλλων αυστηροποιούνται οι ποινές για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

«Πρόκειται με άλλα λόγια, για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

  • Οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αφορούν:

Α. Γενετήσια εγκλήματα και άλλα ιδιαίτερης απαξίας:

  • Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. βιασμός και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση):
  • Απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα ίση με τα 3/5 της ποινής (από 2/5) που ισχύει και με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής (από 3/5).
  • Σε περίπτωση καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο παραμονής πραγματικής έκτισης στο σωφρονιστικό κατάστημα είναι 18 έτη (από 16).
  • Δεν επιτρέπεται η απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (αντίθετα με σήμερα).
  • Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου, θανατηφόρα ληστεία, ανθρωποκτονία) προβλέπεται μόνον η ποινή της ισόβιας κάθειρξης (σήμερα εναλλακτικά με πρόσκαιρη κάθειρξη).
  • Για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών αυστηροποίηση των ποινών σε όλες τις περιπτώσεις:
  • Επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας (που με τον Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ έγινε πλημμέλημα για όλους τους τρόπους τέλεσης).
  • Για την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας για τους ανηλίκους αυτεπάγγελτη δίωξη (διωκόταν κατ’ έγκληση για ενηλίκους και ανηλίκους).
  • Η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας όταν τελείται στο πλαίσιο σχέσης εξάρτησης (εργασία κλπ):
  • Διώκεται αυτεπάγγελτα (πριν με έγκληση).
  • Τιμωρείται μόνο με φυλάκιση (πριν διαζευκτικά με χρηματική ποινή).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου αναστέλλεται η παραγραφή έως την ενηλικίωση και για 1 έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και 3 έτη εφόσον είναι κακούργημα (πλημμέλημα 18+1=19 ετών, κακούργημα 18+3=21 ετών).

Διορισμοί στην εκπαίδευση

Ανακοίνωση 11.700 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση. Οι διορισμοί αυτοί θα είναι οι πρώτοι μετά από 12 χρόνια, θα γίνουν εντός καλοκαιριού και είναι υπερδιπλάσιοι από τους 5.250 των σχετικών δεσμεύσεων.

Η αποτρεπτική ισχύς

Στον απολογισμό και τον προγραμματισμό για την ενίσχυση αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεχωρίζει η παράδοση του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων τύπου Rafale 4ης γενιάς, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ακόμη η σύναψη τριών συμβάσεων προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, για το πρόγραμμα Drone LOTUS, το σύστημα SMOTANET και το πρόγραμμα DECISMAR.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ