ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρώσια: Σφίγγει ο κλοιός για Ερντογάν που κοιτάει την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου και Ιορδανίας

Βαρώσια: Σφίγγει ο κλοιός για Ερντογάν που κοιτάει την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου και Ιορδανίας
AP Photo

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τα βήματα τους για να σφίξουν κι άλλον τον «κορσέ» της διεθνούς νομιμότητας που έχει περαστεί στην τουρκική διπλωματία μετά την παγκόσμια καταδίκη της καραμπινάτης παραβίασης στα Βαρώσια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανοίξει ως οικοδεσπότης την αυλαία της εξ’αναβολής τριμερούς με Κύπρο και Ιορδανία, με τον Νίκο Αναστασιάδη δίπλα του, έδειξε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι ο δείκτης των συνεπειών δεν έχει τερματίσει αλλά και τη νέα έκφανση της στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να επενδύσει στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που λειτουργούν εξισορροπητικά στην τουρκική επιθετικότητα.

Τον καταρχήν τόνο της ευρωπαϊκής αντίδρασης έκρινε όπως ήταν αναμενόμενο η προεδρική δήλωση του Σ.Α. του ΟΗΕ, και επέται συνέχεια στο τερέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπενθύμισε στην Άγκυρα το φάσμα των συνεπειών με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη.

«Σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», ήταν το καμπανάκι του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Την ίδια στιγμή η ελληνική διπλωματία αποδομούσε στον θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, τη σαθρή επιχειρηματολογία των τουρκικών διεκδικήσεων, μέσω επιστολής της Μόνιμης Αντιπροσώπου της χώρας μας στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλης προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού.

Με τις τουρκικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα να προσκρούουν στα αντίμετρα Αθήνας και Λευκωσίας, ο πρωθυπουργός κατέστησε εκ νέου σαφές τις επιταγές του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν τις ελληνικές και τις κυπριακές θέσεις.

«Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», ήταν η απάντηση Μητσοτάκη προς την αβάσιμη τουρκική αξίωση, που επικαιροποιήθηκε εσχάτως δια των δηλώσεων Ακάρ αλλά και με την επιστολή Σινιρλίογλου στα Η.Ε., για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Την υπενθύμιση δε, της Πρέσβειρας της Ελλάδας στον ΟΗΕ ότι: «Η Ελλάδα είναι πλήρως νομιμοποιημένη να πάρει όλα τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι είναι σε θέση να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της Αυτοάμυνας στην βάση του άρθρου 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», διαδεχόταν η αιχμηρή αναφορά του πρωθυπουργού για τον τουρκικό παραλογισμό στο ζήτημα: «η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδος casus belli, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας, στην ηπειρωτική Τουρκία, τη στρατιά του Αιγαίου, με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους, χρειάζεται λίγη σοβαρότητα»

Οι τουρκικές κεραίες θα είναι στραμμένες στην Αθήνα όπου θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της τριμερούς συνεργασίας με την Ιορδανία μεγαλώνοντας ταυτόχρονα και τον διάδρομο της ελληνικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή. Το Χασεμιτικό Βασίλειο είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα που δημιουργείται για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως το προσφυγικό και κατά συνέπεια μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην εργαλειοποίηση του από την Τουρκία.

Αναπόδραστα στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που θα φιλοξενηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, θα βρεθεί η αποτελεσματικότερη συνεργασία, στην εποχή που θα ακολουθήσει μετά την πανδημία του κορονοϊού, σε κρίσιμους τομείς όπως το τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές. Επίσης η προώθηση της έρευνας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ