ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χαρακόπουλος: «Το κίνημα #metoo δείχνει το δρόμο»

Μ. Χαρακόπουλος: «Το κίνημα #metoo δείχνει το δρόμο»
INTIME/ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

«Η εμπορία ανθρώπων συνιστά όνειδος για την σύγχρονη ανθρωπότητα. Πρόκειται για το χείριστο τύπο εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ύπαρξης, που στιγματίζει αρνητικά τον πολιτισμό μας. Κάθε ανάλογο συμβάν, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, και, πολύ περισσότερο, στον λεγόμενο προηγμένο κόσμο, όπως είναι η Ε.Ε. συνιστά πλήγμα για τη συνείδησή μας».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την κοινή συνεδρίαση της αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών για την Παγκόσμια Ημέρα του Ο.Η.Ε. κατά της Εμπορίας Ανθρώπων και τις πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης.

Μέτρα για την καταπολέμηση του trafficking κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στη Βουλή

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να τοποθετηθεί ως Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, είδαν το φως αρκετά τραγικά συμβάντα εμπορίας γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση. Συμβάντα, στα οποία ενίοτε εμπλέκονται άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος, ακόμη και υπεράνω υποψίας πρόσωπα, επίορκοι, που η πολιτεία τους εμπιστεύθηκε την εφαρμογή του νόμου. Πρόκειται για γεγονότα που πρέπει ως κοινωνία να μας προβληματίσουν. Οφείλουμε να σκύψουμε στις μαύρες αυτές κηλίδες για να διασώσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν μπλεχτεί στα δίκτυα των διαφόρων εγκληματικών κυκλωμάτων. Το κίνημα Me too, οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν από την κ. Μπεκατώρου και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πιστεύω ότι λειτουργούν απελευθερωτικά και εν τέλει δείχνουν τον δρόμο για την αλλαγή συλλογικής κουλτούρας.

Πέρα και πάνω από την κινητοποίηση των οργάνων της πολιτείας, απαιτείται η ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών, γιατί μέγα πρόβλημα είναι η αδιαφορία που πολλές φορές επιδεικνύουμε, προσπερνώντας το γεγονός που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, καθώς θεωρούμε ότι δεν μας αφορά. Αυτό συνιστά μέγιστη πλάνη. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι αν γνωρίζουμε ότι άνθρωποι, οποιασδήποτε καταγωγής, φύλου, θρησκεύματος, ηλικίας, γίνονται αντικείμενο οποιασδήποτε εκμετάλλευσης και δεν το γνωστοποιούμε στις αρχές, δεν το καταγγέλλουμε. Οφείλουμε να εμφυσήσουμε στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις νέες γενιές αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού, της συμπόνιας για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας».

Ο Θεσσαλός πολιτικός πρόσθεσε ακόμη ότι «η Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων είναι ημέρα προβληματισμού, αλλά και ευκαιρία ανασκόπησης όσων έγιναν και κυρίως επανακαθορισμού στόχων και δρομολόγησης νέων δράσεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης. Τα όποια θετικά βήματα, που επισημαίνονται και στην Έκθεση 2020 της ΕΕ, σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη και καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, όπως οι αυστηρότερες ποινές για τους χρήστες υπηρεσιών Εμπορίας Ανθρώπων, οι δράσεις ευαισθητοποίησης και το νέο νομοθετικό πλαίσιο Επιτροπείας Ανηλίκων, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Αντιθέτως χρειάζεται εγρήγορση πολιτείας και κοινωνίας».

Στη συνεδρίαση χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμένος, ενώ τοποθετήθηκαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας, Μετανάστευσης κα Σοφία Βούλτεψη, Εργασίας κα Μαρία Συρεγγέλα και ο Εθνικός Εισηγητής κ. Ηρακλής Μοσκώφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ