ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρδαλιάς: Επτά ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία - 118 φωτιές σε ένα 24ωρο

Χαρδαλιάς: Επτά ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία - 118 φωτιές σε ένα 24ωρο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μόνον τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα συνολικά επτά πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν από το πρωί στην Ηλεία, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι το τελευταίο 24ωρο επιχείρησαν σε 118 πυρκαγιές στην επικράτεια.

Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα, επτά πύρινα μέτωπα», εκ των οποίων οι τέσσερις εντοπίζονται κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Οι φωτιές είχαν διαδοχικά ώρες έναρξης:

  • 08:03
  • 08:24
  • 11:39
  • 12:55
  • 13:03
  • 14:42
  • 16:29

Το μέτωπο της Ηράκλειας ήταν εκείνο που έλαβε γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις, πλησιάζοντας προς τον οικισμό και ως εκ τούτου διατάχθηκε η προληπτική εκκένωση της Ηράκλειας.

Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα, η ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev 200). Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

«Η πορεία της πυρκαγιάς στην Ηλείας μάς υπέδειξε επιπρόσθετο κίνδυνο και γι΄αυτό το λόγο στις 17:20 δόθηκε μέσω του 112 μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανος, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδαίο, Καυκανιά και Χελιδόνι.

Μεν νέο SMS στις 17:45, εκκενώθηκε η Αρχαία Ολυμπία και με τρίτο SMS το Μοναστηράκι και οι Άγιοι Θεόδωροι.

Στις 18:25 και στις 18:40 η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για εκκένωση στους οιισμούς Λυγαριά και Λαντζόη, αντίστοιχα.

Περαιτέρω, είπε πως στις 14:45 εκδηλώθηκε νέα δασική πυρκαγιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στην Τορώνη η οποία έχει ήδη περιοριστεί.

Για τη φωτιά στην Βόρεια Εύβοια

Στη Μυρτιά της Βόρειας Ευβοίας μαίνεται επίσης μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά από το απόγευμα της Τρίτης, ενώ έχουν αποσταλεί συνολικά 5 μηνύματα SMS από το 112 - εκ των οποίων τα τρία σήμερα - για εκκένωση των οικισμών.

Τα τελευταία μηνύματα που εστάλησαν, ήταν στις 12:20 προς τους κατοίκους των οικισμών Κούλουρος και Μαρουλή και στις 14:20 για εκκένωση από τον παραλιακό οικισμό των Ροβιών και του Παλαιοχωρίου.

Το πρωί της Τετάρτης, κατόπιν απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε η προλήπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών στον ορεινό όγκο αλλά και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές.

Επιχειρούν 165 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 58 οχήματα.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα κι ένα ακόμη ελικόπτερο για συντονισμό.

Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο «Δευκαλίων» και πλέον και ο Ελληνικός Στρατός συνδράμει με πεζοπόρα τμήματα στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ συνεπικουρούν και εθελοντές και δυνάμεις των ΟΤΑ με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Για τη φωτιά σε Βλαχόπουλο και Μέλπεια Μεσσηνίας

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην περιοχή Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι στις 16:40 εκδηλώθηκε νέα αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μέλπεια και Βράχος, πλησίον των οικισμών.

Στη Μέλπεια Μελιγαλά Μεσσηνίας αποφασίστηκε η εκκένωση των οικισμών Άνω και Κάτω Μέλπειας, Μοναστηριακίου και Βράχου.

Για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Βαρυμπόμπη παραμένουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που αντιμετώπισαν πολλές και αναμενόμενες αναζωπυρώσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

«Δίνουμε μια τιτάνια μάχη σε πολλά μέτωπα, με "σύμμαχο" το αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112», συνέχισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και κατέληξε:

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Και αύριο θα είναι μια δύσκολη ημέρα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Οι στιγμές απαιτούν πλήρη επαγρύπνηση από όλους μας», κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο στο Χαλάνδρι ο Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, για να ενημερωθεί για τα μέτωπα των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις, συντονισμένα, έχουν ριχτεί στη δύσκολη μάχη με τις φλόγες σε κάθε μέτωπο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών και για το σχεδιασμό για τις επόμενες μέρες που προβλέπεται ότι οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Χαρδαλιάς για φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Κάηκαν 12.500 στρέμματα, σοβαρές ζημιές σε 94 σπίτια

Ενημέρωση στο κινητό συντονιστικό κέντρο στη Βαρυμπόμπη

Νωρίτερα το πρωί, την ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κινητό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και εξήρε τον έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η δήλωσή του:

«Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα και στα τέσσερα μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα τέσσερα μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό, τα υπόλοιπα σε ύφεση. Υπάρχει πάρα πολλή ακόμα δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. Καταλαβαίνετε ότι το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει, υπήρχε μία σχετική άπνοια, είχε ανέβει σχετικά η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα, νομίζω ότι καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα. Για αυτό και πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, να κλείσουν λιγάκι τα μέτωπα αυτά, ώστε να πάμε σε μία τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ