ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές Αττική - Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα η αποκατάσταση των πληγέντων

Φωτιές Αττική - Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα η αποκατάσταση των πληγέντων
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη των πυρκαγιών ανά την επικράτεια έλαβε το πρωί του Σάββατου ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις γυναίκες και στους άντρες της πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές στην ελληνική αστυνομία στο λιμενικό για την τεράστια προσπάθεια την οποία κατέβαλαν και το βράδυ της Παρασκευής να ελέγξουν τα μεγάλα πύρινα μέτωπα κυρίως στην Αττική στην Εύβοια στην Ηλεία και στην Μάνη.

«Η κατάσταση σήμερα είναι λίγο καλύτερη από χθες θα πρέπει να συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη ένταση την προσπάθεια ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πυρκαγιές και να μην έχουμε αναζωπύρωση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ενημέρωσή του.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η προτεραιότητα όλες αυτές τις τελευταίες μέρες «ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» και πρόσθεσε:

«Στο βαθμό που αυτό είναι το εφικτό η προστασία των περιουσιών, κυρίως η φωτιά να μην εισέλθει εντός οικισμών, και βέβαια η προστασία των κρίσιμων υποδομών και πρωτίστως της ηλεκτροδότησης του λεκανοπεδίου και εκεί έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήμασταν χθες».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για αυτό το οποίο έχει συμβεί και διαβεβαίωσε όλους τους πληγέντες ότι: «Η αποκατάσταση θα είναι η πρώτη πολιτική μου προτεραιότητα».

Διεμήνυσε ότι όλες οι εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες και προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο που δρομολογούνται τα έργα προστασίας αλλά και της αναδάσωσης:

«Και με πολλή μεγάλη προσπάθεια και με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών όταν με το καλό περάσει αυτό το καλοκαίρι θα στρέψουμε όλη μας την προσοχή στο να αποκαταστήσουμε τις ζημιές με μεγάλη ταχύτητα και να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό μας περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για πέμπτη συνεχή ημέρα μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στη βορειοανατολική Αττική, καθώς οι φωτιές εξακολουθούν το καταστροφικό έργο τους, κατακαίγοντας σπίτια, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, περιουσίες. Αυτή την ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εστιάζουν την προσοχή τους σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Μαλακάσα, όπου μαίνονται τα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα.

Η δηλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Είμαστε ευγνώμονες στις γυναίκες και στους άνδρες της Πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό για την τεράστια προσπάθεια την οποία κατέβαλαν και χθες το βράδυ να ελέγξουν τα μεγάλα πύρινα μέτωπα, κυρίως στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία και στη Μάνη.

Η κατάσταση σήμερα είναι λίγο καλύτερη από χθες. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη ένταση την προσπάθεια ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πυρκαγιές και να μην έχουμε κάποιον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Προτεραιότητα όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό η προστασία των περιουσιών, κυρίως η φωτιά να μην εισέλθει εντός οικισμών καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε πολύ μεγάλες ζημιές.

Και βέβαια η προστασία των κρίσιμων υποδομών, πρωτίστως της ηλεκτροδότησης του Λεκανοπεδίου, και εκεί έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήμασταν χθες.

Θέλω και πάλι να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη γι’ αυτό το οποίο έχει συμβεί. Να διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά όλους τους πληγέντες ότι η αποκατάστασή τους θα είναι η πρώτη πολιτική μου προτεραιότητα.

Όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες. Θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δρομολογούμε τα έργα προστασίας, τα αντιπυρικά, τα αντιδιαβρωτικά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αναδασώσεις. Και με πολύ μεγάλη προσπάθεια και, πιστεύω, και με την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, όταν με το καλό περάσει αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι, θα στρέψουμε όλη μας την προσοχή στο να αποκαταστήσουμε τις ζημιές με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό μας περιβάλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ