ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές: Πολιτική κόντρα για τη διαχείριση των πυρκαγιών - Νέο «μέτωπο» η επίθεση κατά δημοσιογράφων

Φωτιές: Πολιτική κόντρα για τη διαχείριση των πυρκαγιών - Νέο «μέτωπο» η επίθεση κατά δημοσιογράφων
AP Photo/Petros Karadjias

Για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών ανά την Ελλάδα κάνει λόγο η αντιπολίτευση, καθώς τα δεκάδες μέτωπα έχουν... πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «fake news»

«Για 5η συνεχόμενη ημέρα κατακαίγεται η Αττική και η Βόρεια Εύβοια. Και η αίσθηση των πολιτών στις πληγείσες περιοχές είναι ότι το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι μόνο οι εκκενώσεις των οικισμών», τονίζει σε ανακοίνωσή του για τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Από κάθε γωνία στις πληττόμενες περιοχές σε όλη τη χώρα, τόσο εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης όσο και πολίτες, καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού, αγωνιούν και αναρωτιούνται ποιο είναι το σχέδιο για την ανάσχεση της πύρινης λαίλαπας», συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, επαναφέροντας μια σειρά ερωτημάτων, για τα οποία, όπως υποστηρίζει, δεν έλαβε απάντηση από χθες:

«Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της Πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των πυρκαγιών; Που είναι τα δήθεν 74 εναέρια μέσα που ανακοίνωσε χθες ο κος Σκέρτσος; Που ακριβώς επιχειρούν και ποια η διασπορά τους; Πόσα εναέρια μέσα έχουν ζητηθεί και πόσα έχουν σταλεί από άλλες χώρες;».

Τη «διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών της τελευταίας εβδομάδας» τόνισε το Σάββατο και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ανέφερε πως «η πολιτική της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος της κλιματικής κρίσης» και ζήτησε απαντήσεις.

«Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην μπορεί να μας απαντήσει πόσα εναέρια μέσα πετάνε αυτή τη στιγμή. Ο κ. Χαρδαλιάς δεν έδωσε καμία απάντηση, και η κυβερνητική εκπρόσωπος κάνει διακοπές!», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό τα κυβερνητικά στελέχη να αλληλοσυγχαίρονται, όταν με 2-3 μποφόρ εξαφανίστηκε η βόρεια Εύβοια, κάηκε μεγάλο μέρος στην Αττική, και εκκενώθηκε το Γύθειο», δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος, και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς η ΝΔ ανακάλυψε ότι έχουμε έναν πολύ δύσκολο καύσωνα πολύ αργά. Καλό θα ήταν να το είχε ανακαλύψει όταν προειδοποίησε σχετικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο και όταν αγνοούσε τα μέτρα προστασίας που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια των πολιτών».

Για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης έκανε λόγο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας ιδιαίτερα την απουσία κρατικής βοήθειας στους πυρόπληκτους της Εύβοιας.

«Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ανυπολόγιστη καταστροφή σε όλες τις περιοχές, που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Ειδικά στην Εύβοια ο κόσμος έχει αφεθεί αβοήθητος να παλεύει μόνος, τα εναέρια και επίγεια μέσα είναι ανεπαρκέστατα και γεννιούνται πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τις προτεραιότητες του κρατικού σχεδιασμού, όταν για άλλες ήσσονος σημασίας πυρκαγιές, όπως παραδείγματος χάριν στο Σούνιο, κινητοποιούνται πολλαπλάσιες δυνάμεις», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε καταλήγοντας: «Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, να αξιοποιήσει με σωστό σχεδιασμό όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά στην Εύβοια, που εξακολουθεί να καταστρέφει μια τεράστια περιοχή».

Στο μεταξύ, σε σχόλιό του για τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές το ΚΚΕ επεσήμανε: «Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ακριβώς οι ίδιες που ακούμε από όλους τους κυβερνώντες εδώ και δεκαετίες, μετά από παρόμοιες καταστροφές. Δεσμεύσεις για δήθεν αποκατάσταση, έργα και υποδομές, που μένουν στα λόγια, και το μόνο που συνεχίζεται είναι η ίδια πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό, της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας. Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστεί την επόμενη μέρα. Όμως όλα αυτά είναι στο χέρι του λαού να τα διεκδικήσει, για να τα επιβάλει».

Πέτσας: «Εμπρηστικά» fake news

Για πολυμέτωπη κόλαση και προσπάθεια κάποιων να σπεκουλάρουν έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Στέλιος Πέτσας.

«Όσοι αυτή την ώρα σπεκουλάρουν «εμπρηστικά» με fake news, βλάπτουν την προσπάθεια που κάνουμε -κράτος, αυτοδιοίκηση και πολίτες, ενωμένοι- να αντιμετωπίσουμε μια πολυμέτωπη κόλαση», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

«Τελευταίο ψέμα που διακινούν είναι ότι για δράσεις πυροπροστασίας έχουν διατεθεί φέτος δήθεν 1,7 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι, μόνο από το υπουργείο Εσωτερικών, με υπογραφή μου, έχουν διατεθεί από τον Μάιο μέχρι σήμερα 22,9 εκατ. ευρώ (βλέπε επισυναπτόμενο Πίνακα). Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, κάνοντας ό,τι χρειαστεί», καταλήγει ο κ. Πέτσας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι είχε κάνει λόγο για «εφιαλτικό καλοκαίρι» και επερχόμενες αλλαγές στον «τρόπο με τον οποίο δρομολογούμε τα έργα προστασίας, τα αντιπυρικά, τα αντιδιαβρωτικά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αναδασώσεις».

Πεδίο αντιπαράθεσης η επίθεση κατά δημοσιογράφων την ώρα του ρεπορτάζ

Πέρα από την κυβερνητική ολιγωρία, όπως καταγγέλλουν, αναφορικά με τα πύρινα μέτωπα, η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και για τη χθεσινή επίθεση κατά δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, η οποία πραγματοποιήθηκε σε απευθείας σύνδεση από τη Βαρυμπόμπη και το εν εξελίξει μέτωπο της φωτιάς.

«Η επίθεση σε δημοσιογράφους, και τεχνικούς του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ο ξυλοδαρμός, οι προπηλακισμοί, και η καταστροφή εξοπλισμού μπροστά στα μάτια αστυνομικών, παραπέμπει σε άλλες εποχές και προφανώς δεν έχει σχέση με αγανακτισμένους πυροπαθείς», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σημερινή του ανακοίνωση.

«Προφανώς κάποιοι κύκλοι έχουν ενοχληθεί από τον αντικειμενικό τρόπο με τον οποίο ο σταθμός και οι δημοσιογράφοι του καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζοντας «συμπαράσταση» στα θύματα της επίθεσης.

«Καλούμε τη κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Φωτιές και παρακράτος είναι ένα εκρηκτικό μείγμα για την εξοργισμένη κοινωνία», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό είχε ζητήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σπίρτζης, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Η επίθεση που δέχτηκαν με χρυσαυγήτικο τρόπο δημοσιογράφοι του Open είναι καταδικαστέα, απαράδεκτη και αποκρουστική», τονίζει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25.

Προσθέτει ότι είναι εξίσου απαράδεκτο όμως και αυτό που καταγγέλλει η δημοσιογράφος του σταθμού, ότι αστυνομικοί δίπλα στο συμβάν παρακολουθούσαν άπραγοι.

«Αναμένουμε εξηγήσεις από τον φερόμενο ως υπουργό Προστασίας του Πολίτη», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κριθαρίδης.

Τέλος, να βρει η Ελληνική Αστυνομία τους δράστες της επίθεσης κατά των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ζητά με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Όπως αναφέρει, «η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να βρει όσους επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, και να τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, πρέπει να απαντήσει για όσα καταγγέλθηκαν χθες βράδυ, σχετικά με τη στάση των αστυνομικών που βρίσκονταν στο περιστατικό».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, καταλήγει με την επισήμανση πως «όπως σε όλη την τελευταία δεκαετία, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκαν, βρίσκονται και θα βρίσκονται απέναντι σε όσους επενδύουν στην τοξικότητα και το διχασμό, για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη ή να κρύψουν κομματικές ευθύνες».

«Απολύτως καταδικαστέα η βίαιη επίθεση στους δημοσιογράφους και το συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN που καμία σχέση δεν έχει με τη δικαιολογημένη οργή κι αγανάκτηση των πληγέντων.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξακριβώσει και να τιμωρήσει τους δράστες, αλλά και να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες σχετικά με την 'αδράνεια' των αστυνομικών που ήταν παρόντες στο συμβάν» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ