ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει διαθέσιμη δύναμη που να μην ήταν στα Βίλια - Τι είπε για Τσιτσιπά

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει διαθέσιμη δύναμη που να μην ήταν στα Βίλια - Τι είπε για Τσιτσιπά
INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Η κυβέρνηση μας εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει για να κλείσει κάθε πληγή που άνοιξε. Περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική, ψυχολογική» τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την πρώτη του ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα το μεσημέρι.

Εισαγωγικά, ο κ. Οικονόμου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τα καθήκοντα που του ανέθεσε και ανέφερε «Εκπροσωπώ μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που δεν φιλοδοξεί να εξαντλεί την ενέργειά του σε λεκτικές αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό για την πατρίδα και δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα».

Θα έχουμε αντιπαράθεση με επιχειρήματα, συμπλήρωσε και χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την κατάσταση με τις πυρκαγιές στη χώρα, σημείωσε: «Προσπαθούμε να την διαχειριστούμε με πράξεις και έργα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος» εξηγώντας πως η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο για την κατάσβεση, την αποτροπή νέων πυρκαγιών και την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε προ ολίγου το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής», γνωστοποίησε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, «για να ενημερωθεί για την κατάσταση με τις πυρκαγιές αλλά κυρίως για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους που μάχονται μερόνυχτα με τις φλόγες. Χρειάζονται την στήριξή μας όλοι αυτοί οι άνθρωποι» είπε. Συμπληρωματικά υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε να επουλωθούν όλες οι πληγές, που άνοιξαν οι πυρκαγιές.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «πρωτοφανή την κατάσταση» με τις πυρκαγιές κάνοντας λόγο για «τριπλή μάχη»:

Της κατάσβεσης, της αποτροπής ξεσπάσματος νέων και της αποκατάστασης των πληγέντων.

Όπως έκανε γνωστό, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής προκειμένου να λάβει ίδια γνώση για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων.

Όποιος δρα κάνει και λάθη, είπε ο εκπρόσωπος, και το αναγνωρίζουμε. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τόνισε ενώ επεσήμανε επίσης ότι η πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα.

Δείτε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Σε σχετική ερώτηση πάντως, αρνήθηκε να διευκρινίσει τα λάθη που έχουν γίνει αφού, όπως είπε, τώρα είναι «ώρα μάχης».

Τα λάθη που έγιναν

Ερωτηθείς ποια είναι τα λάθη που έχουν γίνει ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «την ώρα της μάχης είμαστε επικεντρωμένοι μόνο σε αυτή» ενώ σε άλλη ερώτηση αν είμαστε κοντά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με αφορμή τα λάθη στις πυρκαγιές, απάντησε πως αυτό μπορεί να απαντηθεί μόνο από τον πρωθυπουργό.

«Οι αλλαγές που έγιναν δεν συνιστούν ανασχηματισμό. Ήταν αναγκαίες παρεμβάσεις», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την κριτική τοπικών αξιωματούχων για την πυρκαγιά στα Βίλια, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κρατική μηχανή ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και επανέλαβε πως το γεγονός ότι παρά τη συντονισμένη αυτή προσπάθεια για 4 ημέρες, η φωτιά επιμένει, κάτι δείχνει για τα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς.

«Το γεγονός ότι η φωτιά στα Βίλια καίει για τέταρτη μέρα με όλες τις δυνάμεις εκεί μας δείχνει ότι μιλάμε για έναν τύπο τέτοιων ακραίων φαινομένων, επιβεβαιώνοντας αυτά που διαβάζαμε σε εκθέσεις όπως του ΟΗΕ [για την κλιματική αλλαγή]», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το τι πάει λάθος και δεν μπορεί να σβηστεί η φωτιά, «επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη δύναμη που να μην ήταν στα Βίλια αυτές τις μέρες».

Σε ερώτηση αν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού απάντησε: «Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμής και αυτό που μας απασχολεί είναι να είμαστε αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την πανδημία και για το ενδεχόμενο μην είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα για τους ανεμβολίαστους. «Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνολική τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης για όλο το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα», απάντησε.

Την επόμενη εβδομάδα η τοποθέτηση της κυβέρνησης για την πανδημία

Αναφερόμενος στη συνέχεια της ενημέρωσης στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «Δεν τελειώσαμε με την πανδημία» και πως «Η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα μέσα και απαιτείται από όλους η μεγίστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους είναι πως "είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν" θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους γύρω τους. Είναι ηθικά απαράδεκτο», τόνισε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επανέλαβε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνολική τοποθέτηση για το πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας και μέσα από τις ανακοινώσεις που θα γίνουν, θα δοθούν πληροφορίες για την επανεκκίνηση όλων των μέτρων που χρειάζονται για να πειστεί ο κόσμος να κάνει τα εμβόλια. Επ' αυτού είπε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά δείγματα αλλά τόνισε ότι πρέπει να επιταχύνουμε.

Για Τσιτσιπα: Δεν έχει τις γνώσεις

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τον Στέφανο Τσιτσιπά και τις πρόσφατες δηλώσεις του, δεδομένου ότι ο αθλητής είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση για να συμμετάσχει στην καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε:

«Είναι ένας σπουδαίος αθλητής, οι ικανότητες και η προσφορά του στη χώρα είναι αδιαμφισβήτητη. Εκείνο που αμφισβητείται είναι η ικανότητα του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο για επαρκές χρονικό διάστημα και αμφισβητείται διότι δεν έχει ούτε τις γνώσεις ούτε τις σπουδές ούτε το ερευνητικό έργο που θα του επιτρέψει να σχηματίσει άποψη γύρω από αυτό» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τα θέματα αυτά τα αναλύουν ενημερώνουν την κοινωνία και τοποθετούνται όσοι τα έχουν σπουδάσει όσοι τα έχουν μελετήσει μέσα από το λειτούργημά τους το ιατρικό και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτούς θα είναι καλό να ανατρέχουμε και θα έλεγα ότι όσοι μέσω της εξαιρετικής τους παρουσίας και επιδόσεων σε άλλους χώρους αποτελούν και σημείο αναφοράς για ευρύτερες κοινωνικές ομάδες καλό θα ήταν να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση τέτοιου είδους απόψεων» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ