ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης για Αφγανιστάν: H χώρα μας είναι απροσπέλαστη - Προσλήψεις συνοριοφυλάκων και λιμενικών

Μηταράκης για Αφγανιστάν: H χώρα μας είναι απροσπέλαστη - Προσλήψεις συνοριοφυλάκων και λιμενικών
ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

«Η Τουρκία δεν θα γίνει πύλη εισόδου γιατί η χώρα μας είναι απροσπέλαστη» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αναφερόμενος κρίση στο Αφγανιστάν, ενώ διαβεβαίωσε πως «δεν θα ξαναβιώσουμε το χάος».

«Θα προσληφθούν συνοριοφύλακες τους επόμενες μήνες, αλλά και λιμενικοί, θα προστατευθούν τα σύνορά μας, δε θέλουμε να γίνουμε πύλη παράτυπων μεταναστών. Κλείσαμε τα σύνορα πέρυσι, έχουμε μείωση μεταναστευτικών ροών 97% το τελευταίο 12μηνο» τόνισε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.

Ο Νότης Μηταράκης διαβεβαίωσε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας με νέες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό και με συνεργασία με ΕΕ και Τουρκία με την οποία είμαστε στην ίδια πλευρά του προβλήματος».

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δράση για την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν σημείωσε.

Ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για περαιτέρω επέκταση του φράχτη του Έβρου και νέα σκάφη του λιμενικού.

Παράλληλα, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο ήδη από το 2021 θα λειτουργήσουν νέες σύγχρονες δομές και θα καταργηθούν οι παλιές ώστε με τις όποιες μικρές ροές μεταναστών μην επηρεαστεί το αίσθημα ασφάλειας στα νησιά μας.

Χρυσοχοΐδης - Παναγιωτόπουλος: Τα σύνορα θα παραμείνουν απαραβίαστα

Μήνυμα πως «τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα», έστειλαν χτες, Παρασκευή, με αιφνιδιαστική επίσκεψή που πραγματοποίησαν από κοινού στον Έβρο, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Αποτελεί απόφασή μας - κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς - η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας».

Στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο», αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σχετικά:

«Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Αποκαλυπτικό βίντεο του CNN Greece για την κατάσταση στα σύνορα

Αυξημένες περιπολίες, ενεργοποίηση όλων των τεχνικών μέσων και συνεχείς επιχείρησης αποτροπής εφαρμόζουν εδώ και λίγες μέρες όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο . ασφαλίζοντας τα σύνορα της χώρας σε οποιονδήποτε θα επιχειρήσει την εργαλειοποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Βίντεο που δημοσιεύει το CNN Greece από επιχείρηση στο Σουφλί, όπου κύκλωμα δουλεμπόρων επιχείρησε να περάσει πάνω από 50 άτομα -άγνωστης εθνικότητας- στην Ελλάδα και οι συνοριοφύλακες απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τα σχέδια του.

Η επιχείρηση καταγράφει από τις κάμερες νυχτός που δίνουν εικόνα σε επιχειρησιακό κέντρο και έτσι υπάρχει η δυνατότητα του ελέγχου κατά μήκος του ποταμού 24 ώρες το 24ωρο.

Το εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι κοντά στα άτομα που προσπαθούσαν να περάσουν και συγκεκριμένα στη δεξιά πλευρά της εικόνας, υπάρχει -σύμφωνα με μαρτυρίες- Τούρκος στρατοχωροφύλακας όπου τους βοήθησε να αλλάξουν σημείο όταν αντίκρισαν από την ελληνική πλευρά τα περίπολα. Μαζί τους έχουν μια βάρκα για να επιβιβαστούν και να περάσουν το ποτάμι το οποίο αυτή την περίοδο έχει πολύ χαμηλή στάθμη νερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ