ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενέντεζ στην Κύπρο: Στόχος μου να δω να φεύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης

Μενέντεζ στην Κύπρο: Στόχος μου να δω να φεύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης
Από την επίσκεψη του Ρόμπερτ Μενέντεζ που προηγήθηκε στην Αθήνα EPA / ALEXANDROS VLACHOS

Στόχος του είναι να δει και τον τελευταίο στρατιώτη της Τουρκίας να φεύγει από την Κύπρο, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, από τη Λευκωσία, όπου και τιμήθηκε σήμερα, Δευτέρα, με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Μακαρίου Γ' από τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε πως μέσα από τη δράση και την πολιτική του, ο κ. Μενέντεζ έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους Δικαίου και της δημοκρατίας, ανά τον κόσμο.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο γερουσιαστής Μενέντεζ έχει απαιτήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, μέσα από μια βιώσιμη και διαρκή λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Υπογράμμισε, παράλληλα, το σημαντικό ρόλο του γερουσιαστή Μενέντεζ στην προώθηση της στρατηγικής, εταιρικής σχέσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και τον καθοριστικό του ρόλο στην προώθηση του East Med Act, του αμερικανικού νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην αντιφώνησή του, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε ότι νοιώθει ιδιαίτερη τιμή για το ό,τι του απονεμήθηκε το παράσημο, και δήλωσε περήφανος που είναι φίλος της Κύπρου.

Είπε ακόμη ότι οι απειλές κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένουν σημαντικές, κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για διχοτόμηση της Κύπρου.

«Είναι λάθος, είναι κακό για όλους τους Κύπριους και είναι κακό για την περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Μενέντεζ.

Στόχος μου, είπε, είναι να δω και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο, σημείωσε.

Η απονομή του παράσημου έγινε στη διάρκεια τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β', η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, νυν και πρώην μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέλη του διπλωματικού σώματος, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι κομμάτων.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα κατ' ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Μενέντεζ στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ