ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη για Μίκη Θεοδωράκη: Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας

Μενδώνη για Μίκη Θεοδωράκη: Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας
ΙΝΤΙΜΕ

«Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης όλων μας, ο δάσκαλος, ο διανοούμενος, ο ριζοσπάστης έφυγε. Εκείνος που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουν τους ποιητές» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Έζησε όλη του τη ζωή δημιουργώντας. Αγωνίστηκε, πέρα από τα όρια, ξεπερνώντας τις ανθρώπινες αδυναμίες που θέτουν πλαίσια και καθορίζουν τυπικές συμπεριφορές. Δεν απέφυγε ποτέ να δίνει όλες τις μάχες, σε όλα τα μέτωπα, καθώς το εύρος της προσωπικότητας και του ταλέντου του δεν μπορούσε ούτε να περιοριστεί, ούτε να χαλιναγωγηθεί. Ο Μίκης ήταν κι έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση. Με το έργο του, την έντονη κοινωνική και πνευματική παρουσία, τον βαθύ πατριωτικό του λόγο, ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα» επισημαίνει η κ. Μενδώνη.

Και καταλήγει:

«Ο Μίκης ήταν παγκόσμιος και το έργο του ανήκει σε όλο τον κόσμο. Έργο τεράστιο, οικουμενικό, που άγγιξε και θα συνεχίσει να αγγίζει εκατομμύρια καρδιές. Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει.

Οι Έλληνες πενθούμε σήμερα».

Νωρίτερα, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε σήμερα από τη ζωή τήρησε η Βουλή.

Την είδηση του θανάτου του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, μετέφερε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Α΄Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι, πάει να συναντήσει στη γειτονιά των αγγέλων τους φίλους του με πρώτο τον Μάνο Χατζιδάκι», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

Τη θλίψη τους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη εξέφρασαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου αλλά βουλευτές όλων των κομμάτων, σημειώνοντας ότι αφήνει πίσω, με το σπουδαίο έργο του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ