ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ελλάδα σήμερα οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μέρφι και Όσοφ - Συνάντηση με Μητσοτάκη - Δένδια

Στην Ελλάδα σήμερα οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μέρφι και Όσοφ - Συνάντηση με Μητσοτάκη - Δένδια
Από την πρόσφατη επίσκεψη Μενέντεζ στην Ελλάδα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την Ελλάδα επισκέπτονται οι Αμερικανοί γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ, ενόψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τους δύο γερουσιαστές στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μια ώρα νωρίτερα (στις 11:00) οι κ.κ. Μέρφι και Όσοφ θα έχουν συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez) στην Αθήνα, καθώς και την προσεχή μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο.

Επίσης, αναμένεται να γίνει ενδελεχής συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως των πρόσφατων επισκέψεων των εν λόγω δύο γερουσιαστών σε χώρες της περιοχής.

Συνάντηση Δένδια με τη Λίβυα ΥΠΕΞ

Εξάλλου, συνάντηση με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μανγκούς, θα έχει σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση, διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα εργασίας.

Οι κοινές δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα στις 16.20.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η ελληνική στήριξη στην Λιβύη, οι διμερείς σχέσεις, στη βάση πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαιτέρα του Δικαίου της Θάλασσας, οι εξελίξεις στην Λιβύη ενόψει και των προγραμματισμένων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Λιβύης.

Επίσης, αναμένεται να εξετασθούν οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ