ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης - «Βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου αναπτυξιακού κύκλου»

Στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης - «Βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου αναπτυξιακού κύκλου»
CNN Greece

Τα περίπτερα στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμμετείχε στον αγιασμό με τον οποίο άνοιξε της πύλες της η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Έκθεση λίγο πριν τις 10:30 το πρωί.

Η 85η εκθεση είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα το τρίπτυχο Παρελθόν - Παρόν- Μέλλον στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Λίγο πριν την άφιξη του πρωθυπουργού συμβολική διαμαρτυρία έξω από την κεντρική είσοδο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

thestival.gr

Βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου αναπτυξιακού κύκλου

Νωρίτερα, με τον χαιρετισμό στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόγραμμά του στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης το πρωί του Σαββάτου απευθυνόμενος στα Επιμελητήρια τόνισε πως «βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου αναπτυξιακού κύκλου» και διαβεβαίωσε ότι όλοι θα έχουν μέρισμα στα οφέλη της ανάπτυξης και πρωτίστως η νέα γενιά.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την ανακοίνωση σημαντικών μέτρων για την οικονομία, απόψε το βράδυ, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ, λέγοντας μάλιστα: «Θα ακούσετε ενδιαφέροντα πράγματα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επαφές υπουργών με το τραπεζικό σύστημα, με σκοπό τη πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση βλέπει στα Επιμελητήρια συνεργάτες στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

Oι εξαγγελίες Μητσοτάκη για νέους και μεσαία τάξη

Με σαφή αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, εκπλήξεις ακόμη και ως προς την χωροταξία των παρισταμένων στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αλλά και με το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει», αναμένεται απόψε η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες το κέντρο βάρους της πρωθυπουργικής ομιλίας είναι εστιασμένο στους νέους, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στον τρόπο που που θα στηθεί το σκηνικό στο Βελλίδειο, μιας και στις πρώτες δύο γραμμές καθισμάτων θα βρίσκονται νέοι και όχι ως είθισται, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη.

Με ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται στην πρωθυπουργική ομιλία το περίγρμμα της οικονομίας για την προσεχή διετία.

Ο καμβάς πάνω στον οποίο σχεδιάστηκε το πακέτο των μέτρων για την επανεκκίνηση μεγεθύνθηκε από το αναπτυξιακό άλμα του 16,5% στο ΑΕΠ.

Πρόσθετο χώρο περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ δημιουργεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς επίσης πράσινο φως που άναψαν οι Βρυξέλλες για την απένταξη από τον κατάλογο του ελλείματος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 500 εκατομμυρίων ευρώ που καταρτίστηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Εξελίξεις που δεν ξεκλειδώνουν απλώς παροχές, πλέγμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ή δυνατότητες υλοποίησης προγραμματικών δεσμεύσεων. Όλα τα μηνύματα συνηγορούν ότι ανεβάζει το ύψος του αναπτυξιακού μερίσματος, σε μεγαλύτερα, από τις αρχικές εκτιμήσεις, επίπεδα.

Στα δεδομένα των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα εστιάζουν σε τρεις κατηγορίες, με αιχμή τους νέους, μια προτεραιότητα που θα αντανακλάται και με ένα συμβολικό τρόπο μέσω της χωροταξικής σύνθεσης.

Για την πρώτη, κυβερνητική προτεραιότητα στη διάθεση του πρωθυπουργού βρίσκεται μια γκάμα μέτρων με μειωμένα τέλη κινητής τηλεφωνίας, επιδότηση της απασχόλησης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας με μικτό voucher 1.000 ευρώ, και άλλες παρεμβάσεις.

Επιπλέον οι ανακοινώσεις θα εστιάζουν στη μεσαία τάξη αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Φαίνεται ότι προστίθενται οι εκπλήξεις τις οποίες περιλαμβάνει το «καλάθι» που ο πρωθυπουργός θα ανοίξει από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου στην 85η ΔΕΘ.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το «μπουκέτο» των μέτρων που θα συνιστούν τα κυβερνητικά αναχώματα κατά του εξωγενούς ντόμινο της ακρίβειας που προκαλεί το πληθωριστικό ράλι.

Ο πρωθυπουργός αφενός θα επαναλάβει, όπως είπε την Παρασκευή σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, κατά τα ειωθότα της ΔΕΘ, την κυβερνητική ανάλυση ότι πρόκειται για ένα παροδικό θέμα.

Αφετέρου θα ξεδιπλώσει μια σειρά παρεμβάσεων με τις οποίες θα επεκτείνεται το κοινωνικό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την διεύρυνση των κονδυλίων που διατίθενται για το πετρέλαιο θέρμανσης για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο κύμα αυξήσεων στα καύσιμα. Ακόμη η διατήρηση του συντελεστή 13% στον καφέ.

Κατά τρεις μονάδες περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η οποία αναμένεται να εξαγγελθεί για το 2022. Μονιμοποιείται επίσης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το στίγμα που ενδεχομένως θα δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον χρόνο κατά τον οποίο θα τύχουν της ίδιας ελάφρυνσης και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Θεωρείται κλειδωμένο το κούρεμα στο τέλος επιτηδεύματος αλλά και στον ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον θα περάσει στην επόμενη φάση η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, για μείωση του εταιρικού φόρου κατά επιπλέον δυο μονάδες, από το 22% (ήταν 24%), στο 20%. Μέτρα που ο ορίζοντας εφαρμογής τους θα εκτείνεται και το 2023. Θα ανακοινωθούν ακόμη κίνητρα συγχώνευσης των επιχειρήσεων με τον φόρο που επιβαρύνει αυτές τις συμφωνίες να πέφτει στο μισό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση των εμβολιασμών ειδικά στην κρίσιμη μάζα των νέων. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι πληροφορίες, όπως εγκαίρως έγραφε το CNN Greece, θα εστιάζουν οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις, με την εισαγωγή μιας προπληρωμένης κάρτας για νέους κατά τα πρότυπα του Freedom Pass.

Όμως ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί εάν ο πρωθυπουργός θα επιλέξει το βήμα της ΔΕΘ για να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ θα κάνει στοχευμένες αναφορές στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τα έργα υποδομών σε επίπεδο περιφέρειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ