ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμη η κυβέρνηση για συμφωνία με τους θεσμούς τα επόμενα εικοσιτετράωρα

Έτοιμη η κυβέρνηση για συμφωνία με τους θεσμούς τα επόμενα εικοσιτετράωρα
Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης στα κυβερνητικά έδρανα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τα 13 προαπαιτούμενα, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου το Σαββατοκύριακο, εκτιμώντας ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα συνοδεύεται κατά πάσα πιθανότητα από την όποια απόφασή τους για την τύχη της ελληνικής αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να κλείσει την συμφωνία με τους δανειστές τα επόμενα 24ωρα, εφόσον εκείνοι ανάψουν το πράσινο φως, έχοντας επιτύχει μία μίνιμουμ σύγκλιση στα δύο κείμενα για το ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή το ευρωπαϊκό και του ΔΝΤ.

Δύο είναι τα σενάρια που φαίνονται στον ορίζοντα. Το πρώτο είναι να κλείσει η αξιολόγηση και με την συμμετοχή του ΔΝΤ με συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών και για το χρέος και το δεύτερο είναι να μπει το ΔΝΤ κανονικά στο πρόγραμμα αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος.

Θεωρητικά, το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος μπορεί να γίνει στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 15-16 Απριλίου, όπου θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Το Ταμείο θεωρεί άπιαστο τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 και πιστεύει ότι για να μπει από τώρα στο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει διευθέτηση τώρα και για το χρέος. Φαίνεται, πως η Γερμανία είναι εκείνη που θα αποφασίσει για το θέμα του χρέους.

Εάν τις επόμενες ώρες διαπιστωθεί συμφωνία, κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι μπορεί να συμβεί, καθώς τουλάχιστον στο ασφαλιστικό και φορολογικό υπάρχουν ελάχιστες εκκρεμότητες (πχ στις επικουρικές), τότε η αξιολόγηση θα κλείσει για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή και για τα κόκκινα δάνεια και για το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει σε καμία περίπτωση την μη εκταμίευση της δόσης με το επιχείρημα εκ μέρους των δανειστών πως υπάρχουν ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, επομένως σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να κλείσει άμεσα το θέμα της διαπραγμάτευσης.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, μπορεί ακόμη και την μεθεπόμενη εβδομάδα να αρχίσουν να ψηφίζονται νομοθετήματα στη Βουλή, ώστε να υπάρχει ένα δείγμα καλών προθέσεων εκ μέρους της κυβέρνησης κατά την συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ