ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021: Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη με φόντο το κύμα ανατιμήσεων - Εξήγγειλε μέτρα προστασίας

ΔΕΘ 2021: Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη με φόντο το κύμα ανατιμήσεων - Εξήγγειλε μέτρα προστασίας
Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη με φόντο το κύμα ανατιμήσεων: Να μην επιχειρήσουν κάποιοι να εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τις τιμές τους. INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυστηρό μήνυμα σε όσους θα επιχειρήσουν να αισχροκερδήσουν από το κύμα ανατιμήσεων έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, στα εγκαίνια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Να μην επιχειρήσουν κάποιοι να εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τις τιμές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργούμε ασπίδα προστασίας σε ορισμένες ανατιμήσεις που ήδη εκδηλώνονται παγκοσμίως. Ένα φαινόμενο εξωγενές, το οποίο ελπίζουμε να αποδειχθεί και παροδικό ως προς τις εισαγόμενες συνέπειές του. Μπροστά του όμως δεν θα μείνουμε παρατηρητές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων. Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα μειωθούν δραστικά ή θα διαγράψουν τελείως τις αυξήσεις μέσω κρατικής παρέμβασης ύψους 150 εκατ. Ευρώ. Κάλυψη τουλάχιστον 80% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για κάθε νοικοκυριό.
  • Διπλασιασμός ποσού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο 2021 για όλους τους δικαιούχους.
  • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
  • Μειωμένος ΦΠΑ 13% σε καφέ, μετακινήσεις, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους
  • Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση 10% για τον υπόλοιπο πληθυσμό από 1/1/2022
  • 30% έκπτωση φόρου για δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους
  • Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους κτηνοτρόφους
  • Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

-

Παρέμβαση για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

«Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η επιδότηση αυτή ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.

Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

«Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ