ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021- Μητσοτάκης: Συζητάμε με την Τουρκία, ασκούμε στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων

ΔΕΘ 2021- Μητσοτάκης: Συζητάμε με την Τουρκία, ασκούμε στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων
INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα συμφέροντά μας σε σχέση με την Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένα, πρέπει να συζητάμε, είναι χρήσιμο να αποφεύγεται η ένταση, αλλά  το δικαίωμα της Ελλάδας στην αυτοάμυνα είναι αδιαπραγμάτευτο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.

«Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε τις καλές σχέσεις με σεβασμό όμως απολύτως στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας και έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο και καταγεγραμμένο στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παντελώς αδιαπραγμάτευτο από την πατρίδα μας» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020 και ότι έχουμε κάποια πεδία συνεννόησης στον οικονομικό τομέα αλλά και ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στα πεδία του προσφυγικού. Εκεί εστιάστηκε η συζήτησή μας με τον (Τούρκο) πρόεδρο».

«Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα της και νομίζω ότι έχουμε όλοι κοινό συμφέρον και να υποστηρίξουμε τους πρόσφυγες πιο κοντά στις εστίες τους και αυτό θέλουμε να κάνουμε και σε αυτό υπάρχει μία βασική συμφωνία της Ευρώπης, της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μία στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων της, τονίζοντας πως έχουμε μείωση 90% των ροών σε σχέση με το 2019.

Σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει συναντίληψη με την Τουρκία για το πώς εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο δήλωσε για να προσθέσει: «Σας είπα η Ελλάδα εξακολουθεί να νιώθω και μία στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων θα το κάνει πολύ συστηματικά και στο μέλλον τα αποτελέσματα. Είναι ήδη πολύ ορατά έχουμε μείωση κατά 90% των ροών σε σχέση με το τι συνέβαινε το 2019 και ταυτόχρονα έχουμε σώσει πάρα πολύ κόσμο στη θάλασσα με πάρα πολύ σεβασμό στις υποχρεώσεις μας για έρευνα και διάσωση και την προστασία ανθρώπων, οι οποίοι προφανώς βρίσκονται σε μία πάρα πολύ ευάλωτη κατάσταση…

Ο πρωθυπουργός σε έντονο ύφος είπε πως θα τσακίσει τα κυκλώματα των διακινητών και πως οι πιθανοί πελάτες τους θα πρέπει να ξέρουν ότι θα τους δώσουν 1.000-2.000 ευρώ και μπορεί ποτέ να μην φτάσουν.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Θα ξέρουν οι ενδεχόμενοι πελάτες ότι μπορεί να δώσουν 1.000 και 2.000 δολάρια και να μη φτάσουν στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό το έχουμε πετύχει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διαφοροποιήσουμε την πολιτική μας».

Υπενθύμισε ότι ο φράχτης στον Έβρο έχει ολοκληρωθεί και αν χρειάζεται επέκταση θα γίνει και το Λιμενικό έχει ενισχυθεί σημαντικά σε πλωτά μέσα, αλλά και συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των συνόρων.

«Αυτή είναι υποχρέωσή μας. Τα ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά αλλά πάνω από όλα με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε την Κυριακή» κατέληξε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ